torsdag, 04 april 2024 10:50

Derfor er tidspunkt for oppstart av Ringeriksbanen så viktig

Derfor er tidspunkt for oppstart av Ringeriksbanen så viktig Illustrasjon fra prosjektet

Fellesprosjektet Ringeriksporteføljen er et stort og dyrt prosjekt som det tar lang tid å bygge, antatt 10-12 år. Den største og mest langvarige jobben er å etablere den lange dobbeltløpede tunnelen fra Jong, vest for Sandvika stasjon, til Sundvollen. Bare dette arbeidet tar anslagsvis åtte år. Deretter skal alt teknisk utstyr installeres. Massene fra tunnelen skal separeres og lagres på et anleggs- og riggområde ved Avtjerna og fordeles etter behov langs traseen for vei og bane. Dette er nøkkelen i prosjektet, både miljømessig sett og byggemessig.

Europas lengste tunnel

Tunnelen er 23 km lang og vil ha to løp, det ene for togtrafikk, det andre for servicebehov og evt. evakuering. Dette blir den lengste togtunnelen i Europa.
Trafikken på banen tilsier to Intercity-avganger pr. time i tillegg til fjerntogtrafikken Oslo-Bergen.
Det betyr at enkeltspor Sundvollen- Hønefoss kan bli vurdert, da dette vil tilfredsstille behovet for trafikken som er planlagt på banen i overskuelig fremtid.
Dette vil kreve nødvendige vekslingsspor mellom Sundvollen og Hønefoss, f. eks. På Sundvollen og Helgelandsmoen.

Mange innsparinger mulig

Innsparinger er et stikkord i NTP, og nye Veier har fått kostnadene ned på mange ulike måter, både via mindre tverrsnitt på tunnelen, smalere veier og størst mulig gjenbruk av eksisterende vei. Også et utall andre innsparingsmuligheter er identifisert.
Potensialet for innsparing er størst i tunnelen og ved broer.
Også sporføringen inn mot Hønefoss og selve Hønefoss stasjon har vært gjenstand for nye vurderinger og innsparinger. Dette er tatt inn i kostnadsoverslaget på 51. milliarder kroner.

Ikke alle pengene første året

Men først av alt er det altså viktig å få vedtak om at banen skal bygges, slik at de enorme arbeidene med tunnelen fra eksisterende tunnel på Askerlinjen ved Jong til Sundvollen kan startes og dermed også produksjon av massene man er avhengig på vei- og baneanleggene.
Trikset for å få Ringeriksbanen inn i NTP kan derfor kanskje være å strekke bevilgningsperioden over flere år, slik at arbeidene som må i gang for ikke å skape forsinkelser på det øvrige kan komme i gang.

Men det krever uansett et vedtak om bygging.
Dette, og spørsmålet om enkeltspor Sundvollen-Hønefoss, er trolig noe av det som vil bli nøye diskutert når Stortinget i våres skal behandle NTP.

Sist redigert torsdag, 04 april 2024 10:53

Beslektede artikler

Andre saker å lese

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa