Arbeidsliv

Arbeidsliv (18)

torsdag, 04 juli 2024 13:49

Deling av ferie?

Alex og Kim bestemte seg for en utekveld for å slappe av, men samtalen om ferieplaner førte raskt til en interessant diskusjon. Alex mener det er unødvendig å ta tre uker sammenhengende ferie og vil dele opp ferien i enkeltdager. Kim, alltid skeptisk til slike lette løsninger, hevder at det er noen paragrafer og regler som kompliserer dette.

Vi er midt i mai og både arbeidsgivere og arbeidstakere tenker på ferie. Hvem skal ta ferie først? Hvordan vil kabalen gå opp for bedriften? Arbeidsgiver har plikt til å sørge for at ferien blir avviklet, og ansatte har plikt til å ta ferie. Hva hvis du ikke tar ferie? Det er mye vi kan tenke på når det gjelder ferie og uttak av ferie, forhåpentligvis så blir du litt klokere etter å ha lest denne artikkelen. Først vil vi snakke litt generelt om ferie og gi dere et eksempel på feriesøknad, før vi hopper dypere til verks inn i lovverk og situasjoner, så ta frem kaffekoppen, notatblokka og sett deg godt til rette når vi nå begir oss i vei inn i ferie og feriepenger.

Faktisk så kan du det. Er du i tvil om Alex er syk så kan du sende en melding til NAV hvor du som arbeidsgiver skriver hvorfor du ikke vil godkjenne sykemeldingen. Brevet/meldingen du sender NAV skal også sendes som kopi til Alex.

"Å komme sammen er begynnelsen. Å holde sammen er framgang. Å arbeide sammen er suksess."
Henry Ford

Jeg tror at de fleste av oss sliter litt med å holde motivasjonen oppe i denne rare tiden vi er inne i og hvor mange av oss igjen har hjemmekontor.

Hva er viktig å tenke på når du starter i ny jobb? Hvordan skal du ta plass- på rett vis? Skal du assimilere deg? Gå under radaren til du finner din plass, eller skal du starte med å bevise deg selv fra første dag? Og hva skal du som arbeidsgiver gjøre for å sikre at din nyansatte får en god start i din bedrift?

Er du jobbsøker – overse ikke LinkedIn, ei heller om du er en profesjonell foredragsholder eller debattant og ønsker nye oppdrag. I Norge er sosiale nettverk viktigere for forretningsliv og rekruttering enn noen gang, og her ligger LinkedIn på topp.

Bernhard Shaw sier: De menneskene som lykkes, er de som alltid leter etter muligheter. Hvis de ikke finner noen, skaper de dem selv!

Mange bruker hersketeknikker i jobbsammenheng. Du og jeg også, bevisst eller ubevisst. Det er et skille mellom litt godmodig erting og hersketeknikker og mobbing.

Pandemien har ført til mange endringer på arbeidsmarkedet, og flere endringer vil mest sannsynlig komme. Kanskje har du mistet jobben, blitt permittert, kanskje har arbeidsplassen din blitt lagt ned. Hva skal du gjøre nå?

Side 1 av 2