torsdag, 15 august 2024 09:10

Marimesse om høsten: En reise gjennom historie og tradisjon

Skrevet av
Marias himmelfart Marias himmelfart Av Pieter Pauwel Rubens 1626

Marimesse om høsten, som feires den 15. august, er også kjent som Jomfru Marias opptakelse til himmelen, eller "Assumptio Mariae". Denne dagen markerer troen på at Jomfru Maria ble tatt opp til himmelen både kroppslig og sjelig etter sin død. I Norge, som i mange andre land med katolske røtter, har denne festdagen hatt både religiøs og folkelig betydning gjennom historien.

Opprinnelse og katolsk historikk

Festdagen den 15. august har sine røtter i den tidlige kristne kirken. Feiringen av Marias opptakelse ble formelt etablert av den bysantinske keiseren Maurikios i 600-tallet og ble snart en av de viktigste marianistiske festdagene i den katolske kirke. Dogmet om Marias opptakelse til himmelen ble dog ikke offisielt definert før i 1950 av pave Pius XII, selv om troen på dette hadde vært allment akseptert i århundrer.

I den katolske tradisjonen er Jomfru Maria en viktig skikkelse, sett på som en forbilledlig troende og en mektig forbeder for de troende. Hennes opptakelse til himmelen symboliserer fullendelsen av hennes jordiske reise og hennes belønning for sin trofasthet og renhet. Den 15. august ble en dag for å feire hennes rolle i frelseshistorien og hennes himmelske herlighet.

Marimesse om Høsten i Norge

I Norge ble Marimesse om høsten feiret med stor høytid i middelalderen, da landet var en del av den katolske kristenheten. Kirker over hele landet holdt spesielle messer til ære for Jomfru Maria, og folket deltok i prosesjoner og bønner. Det var en tid for å samle seg som samfunn i felles tro og hengivenhet.

Med reformasjonen på 1500-tallet, da Norge ble et protestantisk land, ble mange av de katolske høytidene avskaffet eller omformet. Til tross for dette, holdt enkelte marianistiske skikker seg i norsk folketro og tradisjon. Marimesse om høsten mistet noe av sin formelle kirkelige betydning, men mange av de folkelige tradisjonene knyttet til denne dagen overlevde.

Folkelig betydning og tradisjoner

I norsk folketradisjon var Marimesse om høsten en viktig merkedag, særlig knyttet til jordbruk og natur. 15. august markerte et vendepunkt i året, hvor sommerens arbeid på markene begynte å nærme seg slutten og forberedelsene til høsten og vinteren startet. Det var en tid for å takke for avlingene og be om gode forhold for den kommende tiden.

Mange steder ble dagen feiret med samlinger hvor folk delte mat og drikke, og deltok i fellesskapets aktiviteter. Det kunne være markeder og stevner hvor folk fra forskjellige bygder møttes for å handle, utveksle nyheter og sosialisere. Slike samlinger styrket de sosiale båndene i samfunnet og bidro til å opprettholde en følelse av fellesskap og samarbeid.

Marimesse om Høsten på primstaven

Primstaven, den gamle norske kalenderstaven, hadde også en markering for Marimesse om høsten. På primstaven ble denne dagen oftest symbolisert med et tre, men også med en krone, som representerte Jomfru Marias himmelske kroning, eller et hjerte, som symboliserte hennes renhet og kjærlighet. Merkingen på primstaven fungerte som en påminnelse for folk om denne viktige dagen i kirkeåret. Den minnet om både den religiøse betydningen og de praktiske forberedelsene som måtte gjøres før høsten og vinteren.

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa