torsdag, 15 august 2024 08:21

Hetebølger – et gjentakende mareritt for den søreuropeiske befolkningen

Skrevet av
En mann kjempet mot flammene som nærmet seg bebyggelsen nord for Aten, tidligere denne uka. Voldsomme skogbranner truet lenge den greske hovedstaden. Over 700 brannfolk, 199 brannbiler og 35 fly og helikoptre ble satt inn mot brannene, som lenge truet hovedstaden Aten. En mann kjempet mot flammene som nærmet seg bebyggelsen nord for Aten, tidligere denne uka. Voldsomme skogbranner truet lenge den greske hovedstaden. Over 700 brannfolk, 199 brannbiler og 35 fly og helikoptre ble satt inn mot brannene, som lenge truet hovedstaden Aten. Foto: Aggelos Barai / AP / NTB

Hellas hadde i år den varmeste vinteren som er registrert, og er på vei mot sin varmeste sommer. Hetebølgene skaper problemer over store deler av Sør-Europa.

De siste dagene har grekerne også opplevd den verste skogbrannen i år. Brannen startet rundt 35 kilometer nord for Aten søndag og har satt brannmannskapene på store prøver og skapt stor frykt hos befolkningen i området.

– Denne skogbrannen hadde alle egenskapene som vi som brannmenn ikke ønsker at en skogbrann skal ha. En kombinasjon av sterk varmt, tørke og vind, uttalte Nikos Lavranos, leder av den greske sammenslutningen av brannvesenansatte, til gresk TV denne uka.

– Brannen har vært ekstremt aggressiv, uforutsigbar og vanskelig å håndtere, forteller han. Brannmennene fikk til slutt kontrollen over flammene.

Klimaendringer

En av årsakene til at skogbrannene utvikler seg til monstre er klimaendringene, som har ført til varmere vær og mindre regn, ideelle forhold for store branner. Klimaendringer fører også til hyppigere og mer langvarige hetebølger.

Hetebølger gjør livet i storbyer spesielt for sårbare grupper, som eldre, syke og hjemløse.

Termometre viste 44 grader celsius i juni, mens noen områder måtte tåle over 40 grader mange dager i juli. Fortsatt viser gradestokken opp mot 40 grader i den greske hovedstaden.

Aten regnes som en av Europas varmeste hovedsteder. Byen er en tett befolket betongjungel, som mangler større grøntarealer, noe som gjør at byen takler hetebølger dårlig. Og forskerne er samstemte – ekstreme værhendelser som hetebølger blir mer sannsynlige, de blir mer langvarige og mer intense.

Merker endringene

– Det blir bare verre. Jeg ser det hvert år, forteller Michalis Samolis (67). Han bor i et kommunalt hjem for hjemløse i Aten.

– Jeg må være ute 10 timer om dagen, sju dager i uken, 365 dager i året. Så jeg ser tydelig forskjellen, forteller han til nyhetsbyrået AFP.

Samolis selger gateavisen Shedia.

– Togstasjonene har ikke tak, så du må stå ute i sola. Hvis du holder deg under et tre, vil ingen se deg, forteller han.

Solbriller, caps og drikke er måten å overleve på, forteller den tidligere lastebilsjåføren.

Tidligere denne måneden delte Røde Kors ut pakker med hatter og kald drikke til 150 hjemløse.

– I mange år måtte vi hovedsakelig ut om vinteren. Nå er sommeren bitt viktigere og viktigere, forteller Karela, som jobber som frivillig i Røde Kors.

Over hele Sør-Europa

Situasjonen i Hellas er ikke unik. Det er hetebølger over store deler av Sør-Europa og på Balkan.

Deler av Frankrike har hatt flere dager med over 30 grader.

Italia har hatt nesten konstante hetebølger siden midten av juni. Deler av landet er spådd å se rekordtemperaturer over 40 grader denne uka.

Sykehus har også rapportert 20 prosent økning i antall personer som søker akutthjelp for varmerelaterte sykdommer i landets byer, skriver Euronews.

Appelsinbøndene på Sicilia advarte tirsdag om at brennende hete og tørke risikerer å ødelegge årets produksjon, som står for 65 prosent av Italias appelsinproduksjon.

Intens hetebølge i Spania

Siden fredag ​​i forrige uka har Spania kjempet mot det som sannsynligvis er sommerens mest intense hetebølge. Den nasjonale meteorologiske organisasjonen, Aemets, opplyste at temperaturene kan overstige 40 grader i områder av Andalucía og nordøstlige deler av landet. Høye temperaturer og tørt vær har også økt brannfaren mange steder.

– Toppen av den pågående hetebølgen er spådd denne uka, med gradvis nedkjøling utover i uka, sier meteorolog Lars Lowinski i Weather & Radar til Euronews.

– Men da vil varmen komme til de sørøstlige dele av Europa med temperaturer langt høyere enn gjennomsnittet. Dette kommer etter en rekordvarm juli i disse områdene, spesielt på Balkan, legger han til.

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa