mandag, 06 februar 2023 21:43

Google lanserer tekstrobot – blir snart tilgjengelig

Google lanserte mandag sin egen språkrobot, Bard. Selskapet opplyser at de har jobbet med prosjektet i flere år og mener roboten vil være en viktig del av fremtiden for teknologi og kommunikasjon. Google lanserte mandag sin egen språkrobot, Bard. Selskapet opplyser at de har jobbet med prosjektet i flere år og mener roboten vil være en viktig del av fremtiden for teknologi og kommunikasjon. Illustrasjonsfoto: Jeff Chiu / AP / NTB

Den siste tiden har tekstroboten ChatGPT tatt verden med storm. Nå lanserer Google sin språkrobot, Bard, som blir tilgjengelig for publikum om noen uker.

– I dag åpner vi Bard for våre såkalte «Trusted Testers» før vi gjør det tilgjengelig for publikum i løpet av de neste ukene, skriver Google-sjef Sundar Pichai i en pressemelding mandag.

I likhet med ChatGPT som ble lansert i slutten november i fjor, er Bard en språkrobot med kunstig intelligens (KI) som kan levere og sette sammen tekster nærmest på nivå med mennesker, noe som ikke har vært mulig med maskiner tidligere.

Google opplyser at de har jobbet med prosjektet i flere år og mener språkroboten vil være en viktig del av fremtiden for teknologi og kommunikasjon. Tjenesten skal være gratis.

– KI er den mest omfattende teknologien vi jobber med i dag. Vi ser på det som den viktigste måten vi kan levere oppdraget vårt på: å organisere verdens informasjon og gjøre den universelt tilgjengelig og nyttig, tilføyer Pichai.

Ekspert ikke bekymret
Inntoget av språkroboter med kunstig intelligens har skapt enkelte kritikere som frykter hva de kan bli brukt til. Blant annet har flere elever og studenter i Norge opplyst til mediene at de har brukt robotene i skoleoppgaver og fått gode resultater.

Da NTB snakket med datasikkerhetsekspert Erling Schackt i januar, var han foreløpig ikke veldig bekymret.

– Tekstdelen av ChatGPT synes jeg er bra, men isolert sett skaper ikke den store problemer, annet enn for universiteter og høyskoler, sa han.

Frykter ikke «konkurransen»
NTB spurte mandag ChatGPT om den frykter at Bard kan utkonkurrere den på sikt.

– Nei, det vil ikke bli en «krig» mellom meg og en eventuell robot utviklet av Google, da vi begge er utviklet for å tjene mennesker og utføre oppgaver på deres vegne. Vi vil ikke ha følelser eller ønsker om å konkurrere med hverandre, lød svaret.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa