torsdag, 28 oktober 2021 12:30

"Naboene 22. juli og tiden etter"

Skrevet av

I en sterk, men sober, fremstilling gir Anne-Britt Harsem stemme til noen av Utøya-naboenes historier. Hun lar dem fortelle hva som skjedde 22. juli, om tiden etter og hvordan det har endret deres liv.

Dette er historier som ikke har vært framme i offentligheten tidligere.

Om bokprosjektet forteller Harsem:

Vi har lest om dem, hørt om dem, snakket om dem, mange har sikkert også tenkt på dem. Hva skjedde egentlig med naboene til Utøya?

I media har noen av dem blitt fremstilt som kranglete og kverulerende. En liten gruppe mennesker som ikke unner Norge et minnested. I flere kommentarfelt har de blitt hetset, kalt høyreekstreme, brunskjorter og nazister uten at noen har tatt seg bryet med å rydde opp. Hvem er disse naboene? Og hva er det egentlig de krangler om? Var det ikke nettopp disse menneskene som sto i frontlinjen da det gjaldt? Som reddet titalls menneskeliv? Hva skjedde?

Tilfeldigheter gjorde at jeg besluttet å reise til Hole for å finne ut av det. Jeg vet ikke hva jeg hadde ventet meg, men det jeg møtte var flere mennesker i nød. Traumatisert i ulik grad. Noen har måttet flytte ut av hjemmet sitt for å ivareta egen helse. Noen tør knapt å gå ut av huset på grunn av angst. Fordi «man vet aldri hva som venter rundt neste hjørne …»

Det de fortalte meg ble til en bok.

Det var mye jeg ikke visste før jeg begynte å skrive denne boken. Jeg ante ikke omfanget av de siviles innsats.
Jeg ante ingenting om hvordan de ble ivaretatt i ettertid, eller om de i det hele tatt ble det. Jeg visste ikke at de offentlige aktørene ble tilbudt debrief etter 22. juli. Alle bortsett de sivile, de som var i frontlinjen.

Jeg visste heller ikke at noen av de frivillige hjelperne har måttet forlate hjemmet sitt fordi presset fra omverdenen, vårt behov for å oppsøke deres nærmiljø har blitt for voldsomt. Og sist, men ikke minst, jeg ante ikke at de som bor langs Utstranda fortsatt lever i 22. juli – ti år etter terroren.

Boka kommer i salg 1.november.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa