onsdag, 27 oktober 2021 15:20

Heftet Ringerike 2021 - flottere enn noen gang!

Skrevet av
Årets Hefte Ringerike er en lokalhistorisk perle! Årets Hefte Ringerike er en lokalhistorisk perle! Foto: Frank Tverran

Sidetallet har økt med 16 sider til 146, men prisen er den samme som i fjor.

Lanseringen skjer på Ringerikes Museum på Norderhov gamle prestegård søndag 31. oktober kl. 13.00.

Møtet vil vare ca. 1¼ time og noen forfattere bidrar med en kort informasjon om sin artikkel. Her er rekkefølgen:

Reidar Aslaksrud: Kiwanis Club Ringerike
Kari Elin Christensen: Hønefoss som oppvekststed på 1940, -50 og -60-tallet
Kjetil Sudgarden: Da mesterspelemannen Hans Fykerud kom til Ringerike
Christian Borlaug spiller slåttene «Sevlen» og «Fykerudens farvel til Amerika»
Kåre Bækkevold: Hvalsmoens historie
Åsa Bjertnæs: Da bestefar ikke fikk permisjon
Christian Borlaug spiller «Fanitullen»
Sten Høyendahl: Jørgen Moe på landeveien i 1835
Det er ikke inngangspenger, men anledning til å kjøpe kaffe med «noe attåt». Ringerikes Museum selger Heftet Ringerike og annen lokalhistorisk litteratur.

 Fra innholdet i årets Heftet Ringerike, fortalt av redaktør Lien

Årets Heftet Ringerike er mer innholdsrikt enn noen gang. Vi har fylt 146 sider med lokalhistorisk stoff, det er ny rekord!

På forsiden har vi et tøft bilde av kaptein Tore Abelgård fra Sokna i en Starfighter i 1963. Egil M. Lerfaldet har skrevet en spennende artikkel om lokale jagerflypiloter fra 1945 og framover.

Nanna Haug Hilton har tatt for seg «eldgamle» lokale ord; her kan du teste deg selv om du kjenner igjen for eksempel brokpose eller spanke.

Jørgen Moe er hovedperson i to artikler, Margit Harsson skildrer hans forhold til Hans Gude, mens Sten Høyendahl beskriver Moes vandring i 1835.

Vi blir bedre kjent med flere kunstnere og deres arbeid, ikke minst har Marit Stubbraaten en grundig artikkel om sambygdingen Ståle Kyllingstad. Vi presenteres for Adolph Tidemands altertavle i Tyristrand kirke, et fantastisk utsmykket stabbur på Røyse, arkitekt Einar Engelstads iøynefallende bygg i Hønefoss, og den eventyrlige karrieren til spellemannen Hans Fykerud. Geir Bråten forteller om sin tonesetting av Elling M. Solheims «Svarten».

Hvalsmoen satte sitt preg på distriktet som militærleir, nå er leirens historie dokumentert. Andre verdenskrig kommer vi sjelden utenom, og vi bringer Syver Hurums dagboknotater fra kampene i Haug. Karsten Hansen forteller om skoletiden på Vågård før krigen, mens Kari Elin Christensen beskriver oppveksten i Hønefoss i etterkrigstiden.

Historien om Askeladden, altså busselskapet, er med. Anton Martin Omholt har skrevet ned minner fra elevtiden på gymnaset, mens Frank Tverran har avdekket hvordan redaktøren i lokalavisen ble grundig lurt i 1855. Gudmund Bakke har skrevet en grundig og spennende beretning om «Turiststuen» på Ringkollen fra 1894 og fram til i dag. Og at bestemoren i tegneserien om Knøttene kom fra Hole, ja det har Geir Hasnes sporet opp.

Den ukjente arbeiderdikteren med tilknytning til Nakkerud, Magnus Hakkim, løftes fram, det gjør også brødrene Stiksrud som utvandret fra den samme bygda. Fra Viker i Ådal fortelles det om begravelsesskjold.

Konkrete historiske hendelser som blir beskrevet, er Hattemakerkrigen i Hønefoss og lensmannsmordene på Vågård. Det er også en artikkel om en auksjon på Hesselberg i 1766. Fra Hadeland har vi fått en fortelling om Ramussletta, oppkalt etter sønnen til Anna Colbjørnsdatter, og en skildring av en hadelending med hjemlengsel i militærtjeneste på Helgelandsmoen.

Som en oppfølger til fjorårets frisørsak har en vi et møte med hun som ble slått over ende av ei bjørk utenfor frisør Haughovd. Vi får historien til Kiwanis på Ringerike, og presenterer de nye DNT-skiltene på Krokskogen. Sverre Bjerkeli er vår trofaste og eldste bidragsyter, i år forteller han om den gamle kongeveien i Krokkleiva. Og som vanlig har vi med beskrivelse av gjenstander, både fra Kartverksmuseet og fra Ringerikes Museum, samt en bokomtale. Det skulle absolutt være noe for enhver smak.

God lesning!

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa