torsdag, 24 oktober 2019 10:20

Flere fartsbøter på norske veier i år – menn er verstingene

Skrevet av
Ifølge UP-sjef Steven Hasseldal jobber de nå mer kunnskapsbasert og målrettet. Ifølge UP-sjef Steven Hasseldal jobber de nå mer kunnskapsbasert og målrettet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I årets første ni måneder fikk 81.850 sjåfører fartsbøter, 7.904 flere enn i samme periode i 2018. Menn er fortsatt de verste råkjørerne, viser tall fra UP. Hvis årets trend fortsetter, vil antall bøter i år bli høyere enn i fjor. Da ble det skrevet ut totalt vel 91.500 fartsbøter. Det var da det høyeste antallet i løpet av den siste tiårsperioden.

fartskontroll grafikk

Mens UPs distrikt øst, vest og sør har skrevet ut drøyt 19.000 bøter hver fra januar til og med september, ble det skrevet ut nesten 13.000 i Nord-Norge og drøyt 11.000 i Midt-Norge. Oslo er ikke med i oversikten.

Flere fartskontroller

UP-sjef Steven Hasseldal tror noe av svaret ligger i at Utrykningspolitiet har spisset hvilke kontroller som gjennomføres. Farts- og ruskontroller er blitt prioritert spesielt høyt i 2019.

– Vi har hatt like mye kontrollvirksomhet totalt sett. Men vi har nok hatt flere fartskontroller. Vi jobber mer kunnskapsstyrt og velger ut stedene hvor vi erfaringsmessig vet at ulykker skjer og farten er høy, sier Hasseldal til NTB.

Han legger til at politiets kontroller langs veiene har en forebyggende effekt når det gjelder fart.

– Det at vi gjennomfører kontroller og er synlige – det vet vi virker, sier Hasseldal.

Flest menn kjører for fort

I 2018 var det flest menn i alderen 45–54 år som brøt fartsgrensen. Det viser en oversikt fra UP og politidistriktene over antall hastighetsovertredelser i 2018, registrert ved både trafikkontroller og fotobokser.

I Midt-Norge har UP skrevet ut 11.655 fartsbøter hittil i år. Det er flere enn i hele fjor, ifølge Adresseavisen.

I august ble en sjåfør tatt i 205 kilometer i timen i en 70-sone i Stjørdal, den høyeste farten målt siden 2015 i distriktet.

– Å kjøre så fort er en vanvittig risikofylt og farlig atferd. Man setter sitt eget og mange andres liv i fare, sier UP-sjef Anders Sjøtrø i Midt-Norge til avisen.

Fartsnivået blant unge fra 18 til 25 år har generelt gått ned, og Sjøtrø påpeker at verstingene nå er menn over 50 år.

UP i Midt-Norge har skjerpet håndhevelsen av fartsgrensene og skriver oftere ut bøter også for mildere overtredelser. I tillegg er UP oftere ute på kontroll.

Andre saker å lese

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa