torsdag, 13 juni 2019 14:07

Kvinne (72) fra Askøy døde på sykehus: – En veldig tung beskjed å få

Skrevet av
Onsdag døde en pasient fra Askøy på Haukeland universitetssjukehus. Vedkommende hadde fått påvist Campylobacter, som har blitt funnet i drikkevannet i Askøy. Onsdag døde en pasient fra Askøy på Haukeland universitetssjukehus. Vedkommende hadde fått påvist Campylobacter, som har blitt funnet i drikkevannet i Askøy. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

En 72-årig kvinne fra Askøy som ble innlagt på Haukeland universitetssjukehus med mage- og tarmsymptomer i helgen, døde onsdag. Politiet undersøker dødsfallet.

– Vedkommende kom inn med symptomer og fikk påvist Campylobacter, men fordi vedkommende hadde en alvorlig grunnlidelse, må vi foreta en obduksjon. Det er derfor vi ikke kan si noe om den endelige dødsårsaken nå, sier kommunikasjonsdirektør Erik Vigander i Helse Bergen til NTB.

Bakterien er den samme som er funnet i drikkevannet på Askøy. Campylobacter kan gi mage- og tarminfeksjon.

Politiet skal undersøke om bakterien har innvirket til dødsfallet. Det vil bli foretatt obduksjon av avdøde. Først da vil dødsårsaken være endelig klar. Politiet har vært i kontakt med Fylkeslegen om saken.

Dyreavføring

Samme dag som pasienten døde, ble det funnet avføring fra hund og hjort på taket av et høydebasseng på Øvre Kleppe i øykommunen. Rundt 2.000 personer har trolig blitt syke av drikkevannet på Askøy.

En representant fra Folkehelseinstituttet bistår kommunen i oppklaringsarbeidet og var ved høydebassenget for å hente ut miljøprøver til videre analyse. Politiet drev etterforskning på stedet og hadde med en hundepatrulje som bidro til å finne avføringen på bassengtaket.

Politiets etterforskning av vannforurensningen på Askøy knytter seg til eventuelle brudd på drikkevannsforskriften.

Sju innlagt

Totalt har 49 voksne og 15 barn vært innlagt som følge av sykdomsutbruddet i øykommunen.

– Vi følger situasjonen på Askøy tett. Vi har god dialog med Askøy kommune, god kapasitet, og vil rigge hvis det er behov, opplyser Vigander.

For øyeblikket er sju personer fra Askøy innlagt på Haukeland, men tilstanden deres er ikke kritisk. To av pasientene ble innlagt i løpet av det siste døgnet, bekreftet universitetssykehuset torsdag morgen.

Nytt dødsfall

– Vi har mottatt en veldig tung melding om at en person er død. Mine tanker går til familien og de pårørende. Dette var en veldig tung beskjed å få, sier ordfører Terje Mathiassen (Ap) svært preget til Askøyværingen.

Dødsfallet skjedde en uke etter at en ett år gammel gutt fra Askøy døde, men det er ukjent om det var på grunn av Campolybacter-utbruddet. Det er foreløpig ikke kjent hva som var dødsårsaken til ettåringen.

Mistanken om smitten ble meddelt Askøys innbyggere torsdag 6. juni.

Andre saker å lese

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa