tirsdag, 04 desember 2018 11:32

Årets nyord: Skjebnelandsmøte

KrF skapte politisk dramatikk i høst, og nå har Språkrådet også kåret «skjebnelandsmøte» til årets nyord.

– Det fins spredte eksempler på at skjebnelandsmøte har vært i bruk også tidligere, men det var først med KrF-landsmøtet 2. november at ordet nærmest ble allemannseie, skriver Språkrådet i begrunnelsen for kåringen.

Ordet oppsummerer på en slående måte en av de mest omtalte politiske hendelsene i Norge det siste året, mener Språkrådet.

Kåringen av årets ord er gjort av Språkrådet i samarbeid med professor Gisle Andersen ved Norges handelshøyskole (NHH). Ti på topplisten i 2018 er som følger:

1. Skjebnelandsmøte

Ordet dominerte det offentlige ordskiftet i forkant av Kristelig Folkepartis dramatiske ekstraordinære landsmøte 2. november.

2. Grottegutt

I sommer skapte saken om de tolv unge guttene som ble innesperret i en grotte i Thailand engasjement over hele verden. I norske medier ble de innesperrede raskt kjent som grotteguttene.

3. Sosionomisere

Sosionomisere blir oftest brukt på en polemisk måte for å ta avstand fra en tendens til å unnskylde og bortforklare kriminelle handlinger, men ordet blir nå også til en viss grad brukt i positiv betydning. Ordet ble aktualisert og førte til stor debatt etter at statsministeren brukte det i en spørretime på Stortinget sent i fjor høst.

4. Plogging

Plogging er en kombinasjon av jogging og søppelplukking. Plogging slo gjennom i Sverige i 2016. I Norge ble plogging en treningstrend våren 2018, og både aktiviteten og ordet har overlevd gjennom året.

5. Fattigdomslykke

Ordet fattigdomslykke er et konsentrat av meninger som er egnet til å øke temperaturen i samfunnsdebatten. Ordet er helt nytt og ble først tatt i bruk i en magasinartikkel fra juni i år. Forfatteren, som ikke er fattig, mente at man kan kjenne seg lykkelig selv om man er fattig, særlig i et rikt land som Norge.

6. Matredder

En matredder er en person som helst ikke vil kaste mat, og som derfor er nøye med matinnkjøpene slik at det skal bli minst mulig til overs. Ordet ble brukt sporadisk i norsk også i fjor, men bruken har økt kraftig i 2018.

7. Videoassistert dømming

2018 var året da videoassistert dømming fikk stort gjennomslag i fotballen og sportsjournalistikken. Uttrykket viser til det at dommeravgjørelser kan tas eller omgjøres underveis i kampen på grunnlag av videoopptak.

8. Slitertillegg

Slitertillegg er et lettfattelig og uttrykksfullt ord som kom til under de sentrale lønnsforhandlingene våren 2018. Der ble det enighet om å gi et årlig lønnstillegg som en overgangsordning for grupper av arbeidstakere som blir berørt av at AFP-ordningen forsvinner, og som ikke klarer å arbeide fram til de er 67.

9. Påvirker

Ordet påvirker har lenge vært i bruk generelt om aktører med påvirkningskraft. Påvirker er det norske motstykket til det engelske influencer, som også er mye brukt i norsk.

10. Gladbobler

En offiser fra Forsvaret oppfordret folk til å nyte synet av NATO-øvelsen Trident Juncture fra verandaen med gladbobler i glasset. Øvelsen dominerte nyhetsbildet mens den pågikk høsten 2018.

* Kåringen benytter et dataverktøy utviklet av Knut Hofland ved Uni Research Computing for overvåking av riks- og regionsaviser.

(Kilde: Språkrådet)

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa