torsdag, 06 april 2017 07:49

På tide å bytte strømleverandør?

Skrevet av
På tide å bytte strømleverandør? Foto: Frank Tverran
Den 14 år gamle rekorden er slått. Nesten en halv million husholdninger byttet strømleverandør i 2016. Aldri før har så mange byttet strømselskap i Norge. Dette kommer frem i en fersk statistikk fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

De nøyaktige tallene er at 481 200 husholdninger byttet strømleverandør i 2016, det er en økning på hele 35 prosent fra året før. Forrige rekord var på 441 840 i 2003. Den nye rekorden er altså 9 prosent høyere enn den gamle.

– Vi opplevde en kraftig økning i antallet sammenligninger av strømselskaper på nettsidene våre i løpet av 2016. Nesten 400 000 nordmenn sammenliknet strømavtaler på elskling.no. Interessen var fortsatt sterk for spotprisavtaler, slike avtaler sto for 70 prosent av alle som ville bytte. Når det gjelder fastprisavtaler, økte interessen fra 7 prosent året før til 15 prosent i 2016, forteller Jens Regnström leder av strømsammenligningstjenesten elskling.no.

Ikke viktig hvor strømselskapet holder til
I en undersøkelse som elskling.no gjennomførte i 2016, rangerte folk hva som er viktigst for dem ved bytte av strømavtale. Undersøkelsen hadde 2300 deltakere som rangerte kriteriene slik:

1. Pris
2. Vilkår
3. Miljø
4. Varemerke
5. Kundeservice
6. Leverandørens adresse

Veldig mange svarte at prisen var viktigst, hele 91 prosent rangerte det som nummer én. Det nest viktigste kriteriet var vilkårene, 71 prosent satte det som nummer to. Mange plasserte også miljø og kundeservice på denne andreplassen.

Det tredje viktigste ved bytte av strømavtale var miljø. 52 prosent satte miljø på tredje plass. Som nummer tre kom også kundeservice og vilkår høyt opp.

På fjerde plass over hva som er viktig ved bytte av strøm, satte folk varemerket. 58 prosent valgte å sette dette som det fjerde viktigste kriteriet.

50 prosent satte kundeservice som den femte viktigste grunnen for å bytte avtale.

Det minst viktigste ved bytte av strømavtale, viste seg å være hvor strømselskapet holder til. 91 prosent satte dette på sjette plass. Kundene er ikke lokalpatrioter i dette markedet.

– Varemerket er viktigere enn kundeservice når folk velger strømleverandør via elskling.no. Folk vil ha lave strømpriser, men er samtidig skeptiske til leverandører som er ukjente for dem, sier Regnström.

Strømmen ble 1200 kroner dyrere
Blant norske husholdninger økte strømutgiftene med 18 prosent i 2016 sammenlignet med bunnåret 2015. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Strømregningen ble i fjor 1200 kroner dyrere for en bolig som bruker 20 000 kWh i året. Kunder med fastprisavtale betalte minst for strømmen. Hadde du strømavtale med variabel pris, betalte du mest, sier Regnström.

Fastpris ble vinneren
Kunder som valgte fastprisavtale, fikk den laveste strømprisen som i gjennomsnitt lå på 29 øre i 2016. Spotpriskunder betalte 30 øre. Strømkunder som valgte variabel pris, måtte ut med 35 øre, dette var klart den dårligste avtaleformen i 2016.

Siden 2011 har elskling.no samlet inn og verifisert pris- og avtaleinformasjon fra samtlige 114 strømleverandører på egenhånd.

Informasjonen og priser på forskjellige strømavtaler der du bor finner du her: www.elskling.no

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa