×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 500
tirsdag, 14 juni 2016 14:28

Våler kirke vant Statens byggeskikkpris 2016

Skrevet av
Våler kirke. Våler kirke. Foto: Nils Petter Dale

Våler kirke i Våler i Solør ble kåret til årets vinner av Statens byggeskikkpris 2016. Det er 33. gang prisen blir utdelt. Og første gang en kirke vinner.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner delte ut prisen til Våler kirke ved byggherre Våler kirkelige fellesråd og arkitekt og landskapsarkitekt Espen Surnevik AS i Litteraturhuset i Oslo tirsdag ettermiddag.

Sanner sa i sin tale at byggeskikk omgir oss alle, og angår oss alle. God byggeskikk handler om gode stedskvaliteter og et godt bomiljø. Dette innebærer blant annet å bygge energieffektivt, miljøvennlig og universelt utformet.

- Det gleder meg at interessen for byggeskikk er stor. Husbanken, som er sekretariat for prisen, har aldri før fått så mange påmeldte bygg. Totalt 96 bygg ble foreslått til årets pris, hvorav syv av dem gikk videre til finalen, sa Sanner.

Juryleder Anne Enger gikk igjennom begrunnelsen for at Våler kirke ble valgt som vinner og de hedrende prosjektene.

Fra juryens begrunnelse om Våler kirke:

Våler kirke er et enestående vakkert og gjennomarbeidet arkitekturverk med en uvanlig høy kvalitet i utforming og utførelse. Arkitekt og byggherre har sammen skapt et fremragende forbilde for god byggeskikk og utviklet nåtidens kirkearkitektur. Den er en nytolkning av kirken som sakralt bygg. Det beriker stedet og blir et viktig møtested i bygda. Dette er et vakkert kirkebygg for vår tid, et bygg å være stolt av!

For første gang har juryen for Statens byggeskikkpris valgt et kirkebygg som vinner av prisen. Våler kirke i Solør ble påtent og brant ned i 2009. Etter det fulgte en lang og krevende prosess i lokalsamfunnet. Nå står den nye kirken der – litt nedenfor grunnmuren til den gamle korskirken. Kirken er kledd i tre - det høver seg for skogsbygdene. Den fremstår åpen, lys og vennlig. Det er et vakkert kirkebygg. Kirken representerer en arkitektonisk nytolkning som sakralt bygg og kan symbolisere det nye ved Folkekirken - i vår tid.

Prisen er på 200.000 kroner.

Du kan lese mer om Våler kirke her.

Sist redigert tirsdag, 14 juni 2016 15:19

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa