onsdag, 12 juni 2024 10:48

Slik gjør vi dronejobben for utbygger

Skrevet av
Slik gjør vi dronejobben for utbygger Dronefoto: Nitar AS/Frank Tverran

Før du får se det ferdige prospektet, slik som på bildet nedenfor, har vi gjort en jobb med dronefotografering. Her forteller vi litt om hvordan det foregår.

sykehusbakken after
Illustrasjon: Sivilarkitekt Einar Martin Lundstad

Det er Nitar AS som operatør og Frank Tverran som dronepilot som står for det dronebildet som det nye bygget blir plassert inn i.

Selv om operatørgodkjenning, pilotgodkjenning og ansvarsforsikring er i orden, er det en del ting som må gjøres før et slikt bilde kan tas.

Først sender oppdragsgiver oss et kart med tegning av grunnplanet for det planlagte bygget. På denne tegningen blir det satt på hvilke retninger man ønsker bilder fra, avstand fra bygget og høydeplasseringen i meter over bakken. Dette er informasjoner som blir sendt fra GPSen i dronen til pilotens display.

Nå må værforholdene sjekkes. Oppdragsgiver vil ha sol på bildene. Fordi vi benytter en relativt lett drone, må vi også sjekke at det ikke er for sterk vind.

Det neste vi må kontrollere, er at området vi skal fly i, ikke ligger i forbudssoner eller områder som krever spesiell tillatelse. I dette området ligger vi like utenfor forbudssonen for helikopterlandingen til Ringerike Sykehus. Dette krever ekstra aktsomhet. Hører vi lyden av et helikopter, er det bare en ting som gjelder: Lande dronen straks. Men for å være helt sikker, legger vi på forhånd inn vår flygning i systemet til luftambulansen. Her markerer vi stedet vi flyr, maks radius og max høyde samt hvor lenge vi antar oppdraget vil vare. Dette er opplysninger helikopterpilotene får inn på sine digitale kart. Dette er noe vi gjør uansett hvor vi flyr.

Så gjenstår det bare å ta selve bildene.

Sist redigert onsdag, 12 juni 2024 10:59

Andre saker å lese

LørdagsQuiz

13-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er lørdagens spørsmål. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Kvinne tiltalt – Skal ha smurt avføring i ansiktet på ektemannen

13-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En kvinne i 40-årene må i slutten av august møte i retten tiltalt for sadistisk mishandling av ektemannen gjennom flere år i parets hjem i Vestfold.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 28

13-07-2024 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 28

Her er en liste over eiendommer som ble overdratt den siste uken.

Les mer i RingeriksAvisa

Ny grønn industrisatsing på Ringerike er nå finansiert

13-07-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ny grønn industrisatsing på Ringerike er nå finansiert

Selskapet VOW Green Metals bygger et av Europas største produksjonsanlegg for biokarbon i Hønefoss. Med norsk kompetanse og tradisjoner både innen skogvirke- og treforedlingsindustri i samarbeid med metallurgisk industri, vil...

Les mer i RingeriksAvisa