onsdag, 05 juni 2024 17:40

Kameraderiet i AP sprakk - Ringeriksbanen og E16 er igjen på rett spor

Skrevet av
Trond Helleland (H), Mona Fagerås (SV), Frank Sve (Frp), Geir Jørgensen (R), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og André N. Skjelstad (V) i Vandrehallen i Stortinget, der de orienterer om enighet knyttet til prosjekter i forbindelse med Nasjonal transportplan 2025 - 2036. Trond Helleland (H), Mona Fagerås (SV), Frank Sve (Frp), Geir Jørgensen (R), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og André N. Skjelstad (V) i Vandrehallen i Stortinget, der de orienterer om enighet knyttet til prosjekter i forbindelse med Nasjonal transportplan 2025 - 2036. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Mona Fagerås (SV) sier hun er stolt av flertallet hennes parti har sikret med de øvrige opposisjonspartiene mot regjeringen om Nasjonal transportplan.

– Det er regjeringens ansvar å få flertall for sakene de kommer til Stortinget med. Det vi har vært vitne til, er uansvarlig politikk, sa hun på pressekonferansen med flere andre opposisjonspartier.

Hun sier hun hadde håpet å få flertall med regjeringspartiene, men hun er stolt av å ha fått til en enighet om seks konkrete prosjekter samt utvidet bevilgning til fylkesveiene. Fagerås innrømmer at det er et «litt uvanlig flertall».

Et stortingsflertall bestående av SV, Høyre, Frp, Venstre, KrF og Rødt ble onsdag enige om flere større samferdselsprosjekter i NTP 2025–2036.

Ringeriksbanen på sporet

SVs Mona Fagerås sier hun er glad for en grønnere transportplan.

– SVs hovedmål er en klima- og miljøvennlig transportpolitikk. Da må vi satse mer kollektivtransport og jernbane. Det gjør vi nå, sier hun.

Et av prosjektene det har vært knyttet mest spenning til, er Ringeriksbanen, det har nå fått flertall. Trond Helleland fra Høyre kaller det en gledens dag.

– Dette er en gledens dag. Vi er fornøyde med å stoppe regjeringens avsporing, og få Ringeriksbanen tilbake på sporet. Gjennom denne enigheten blir det både vei og bane. At fellesprosjektet blir realisert er viktig med tanke på både økonomi, miljøkonsekvenser og fremdrift, sier Helleland.

Samferdselsrot

Frp og Frank Sve sier at de er fornøyde med flertallet for riksvei 15 Strynefjellet.

– Stortingsflertallet tar ansvar der regjeringen svikter. Utsettelsen av E16 Hønefoss, og Rv15 Strynefjellet aksepteres ikke. RV19 kan ikke vente i 13 år til. Dette er viktige prosjekter som nå bygges langt raskere enn regjeringen la opp til, sier Sve.

Morten Stordalen (Frp) jubler over ny satsing på Vestfoldbanen.

– Stortingsflertallet rydder nå opp i regjeringens samferdselsrot på landets største jernbanestrekning, Vestfoldbanen. Stokke-Torp-Sandefjord skal nå bygges, sier Morten Stordalen (Frp).

Flere togavganger

André N. Skjelstad fra Venstre peker på viktigheten av Majorstuen stasjon.

– For Venstre har det vært spesielt viktig å sikre flertall for 500 mill. til Majorstuen stasjon, Vestfoldbanen og Ofotbanen. Fylkesveiene ramler fra hverandre og de må prioriteres, sier André N. Skjelstad (V).

Rødts Geir Jørgensen sier han er fornøyd med å fikse flere togavganger.

– Vi sikrer mer penger til vanlige veier i hele landet og mer penger til jernbaneutbygging. Begge deler er svært viktig for Rødt, sier Rødt-representanten.

Fakta om prosjektene opposisjonen tar inn i NTP

SV har gått sammen med Høyre, Frp, Rødt, Venstre og KrF om å få flere prosjekter inn i Nasjonal transportplan. Til sammen har de flertall med 89 av 169 representanter på Stortinget.

I avtalen har partiene blitt enige om følgende prosjekter:

  • Ringeriksbanen skal bygges sammen med ny E16 Skaret-Hønefoss. Regjeringen hadde ønsket å ta Ringeriksbanen ut av prosjektet.
  • Dobbeltspor Stokke-Sandefjord på Vestfoldbanen i første seksårsperiode, et prosjekt som ikke ble prioritert av regjeringen.
  • Mer penger til fylkesveiene
  • Framskynding av kapasitetsøkende arbeid på Ofotbanen
  • Starte opp riksvei 19 Moss i løpet av planperioden 2025–2036
  • * starte opp ny Majorstuen stasjon i Oslo i første del av planperioden
  • * starte opp riksvei 15 Strynefjellet inkludert arm til Geiranger i første del av planperioden

Andre saker å lese

I dag (12.juni) kan du få lydsjokk fra telefonen din – nødvarsel skal testes

12-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

I dag (12.juni) kan du få lydsjokk fra telefonen din – nødvarsel skal testes

Onsdag klokken 12 vil mobiltelefonen din gi lyd fra seg, selv om den står på lydløs. Da sendes det ut en test av nødvarsel.

Les mer i RingeriksAvisa

Unge i Norge på kokaintoppen i Europa

11-06-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Unge i Norge på kokaintoppen i Europa

4,2 prosent av nordmenn i alderen 15–34 år oppgir å ha brukt kokain i løpet av en periode på ett år, viser en ny EU-rapport.

Les mer i RingeriksAvisa

Jordras på Ask

11-06-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Det er ikke fare for nye jordras på Ask, ifølge politiet. Det er ingen indikasjoner på at noen er tatt av raset som nylig gikk.

Les mer i RingeriksAvisa

Den 11. juni er en historisk viktig dato

11-06-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Den 11. juni er en historisk viktig dato

Den 11. juni 1913 markerte en historisk milepæl i Norges historie da kvinner fikk alminnelig stemmerett. Dette var et resultat av en langvarig kamp for likestilling og kvinners rettigheter, som...

Les mer i RingeriksAvisa