tirsdag, 16 januar 2024 13:36

Kommunen sparer penger - lemper forurenset snø inn i private hager

Skrevet av
Ikke mye hyggelig å få dette sendt over gjerdet. Her skulle småunger ha lagd snømann og snøhytte, men Ringerike kommune vil bruke plassen til noe annet. Ikke mye hyggelig å få dette sendt over gjerdet. Her skulle småunger ha lagd snømann og snøhytte, men Ringerike kommune vil bruke plassen til noe annet. Foto: Privat

Ved store snømengder tidligere år, fjernet kommunen snøen med lastebiler. Nå sender de snøen inn i hagene til folk som bor langs veien.

Det koster penger å kjøre snøen vekk. Hva er da enklere og billigere enn å bruke en snøfreser for å legge snøen inn i hagene?

Her er et par utdrag fra bestemmelsene om deponering av snø:

"Et snødeponi vil regnes som forurensning etter forurensningsloven. Dersom snødeponiet fører til nevneverdige skader eller ulemper på miljøet, trenger deponiet tillatelse etter forurensningsloven § 11."

"Dersom det på privat eiendom skal benyttes små midlertidige deponier som ikke medfører fare for forurensning, anser Fylkesmannen at det ikke er behov for tillatelse etter forurensningsloven. De lokale påvirkningene fra deponiet skal likevel vurderes."

For å ta det siste først: Dette er ikke et midlertidig deponi. For det er ingen fra kommunen som skal fjerne dette senere. Dermed er det et permanent deponi. Og det er det ikke lov å etablere, selv om de er små. Fordi når dette smelter, siger all dritten ned i grunnen.

Er det til ulempe?

Bortsett fra at det som freses over hagegjerdene er forurenset, så forurenset at det er strengt forbudt å tippe det i elva, så har det visse ulemper for hageeiere.

Den som freser, ser ikke hvor asfalten slutter. Jord, grus, torv og større steiner som ligger mellom asfaltkanten og hagegjerdet følger med snøen inn i hagen.

Hekker, nyplantede trær og blomsterbusker blir skadet og/eller ødelagt

Strøgrus fra veien følger med inn i hagen. Det er nødvendig med gummistøvler ved bruk av motorklipper fordi strøgrusen spruter mot leggene.

Andre saker å lese

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa