torsdag, 27 februar 2020 13:22

NHO: Korona kan knekke framtidsutsiktene

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Koronaviruset kan gi framtidsutsiktene en alvorlig knekk, mener sjeføkonom Øystein Dørum i NHO. Koronaviruset kan gi framtidsutsiktene en alvorlig knekk, mener sjeføkonom Øystein Dørum i NHO. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Følgene av koronaviruset kan bli alvorlige for både Norge og verdensøkonomien, ifølge sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

– For økonomien er det ikke antall syke og døde som betyr noe. Det er tiltakene. Kina har stanset opp, sier Dørum.

På NHOs pressekonferanse om de økonomiske framtidsutsiktene torsdag, ble koronaviruset covid-19 hovedtema. Ifølge Dørum har produksjonen i Kina ligget paddeflat siden nyttår, noe som får store ringvirkninger ettersom kinesiske varer og komponenter utgjør viktige bestanddeler i de globale verdikjedene.

– Når det går i stå i Kina, stanser det også opp andre steder, sier Dørum.

Vil styre utviklingen

NHO har anslått en global vekst på 3 prosent i år – men det var før virusutbruddet. Den siste uka har hovedindeksen i Oslo falt 8,2 prosent, og også asiatiske og europeiske børser faller kraftig. Fallet kan fortsette dersom frykten brer om seg og stadig flere land iverksetter tiltak.

Nå er det antallet nye sykdomstilfeller som vil styre utviklingen framover. Men foreløpig tar Dørum situasjonen med ro.

– Ting tyder på at man nå har fått kontroll i Kina. Hvis vi ikke får en galopperende utvikling rundt oss, vil markedene roe seg, mener NHO-økonomen, som understreker at det ikke er noen krise i Norge som følge av dette.

Tar situasjonen på alvor

– Det som er bra, er at vi får løpende statistikk om antall tilfeller, og det er en ekstrem grad av bevissthet om dette. Det er ingen tvil om at verdenssamfunnet tar situasjonen på største alvor, sir Dørum til NTB.

Han påpeker samtidig at det er frykten som fører til tiltak – som stengte fabrikker, reiserestriksjoner og krav om å isolere folk – som igjen skaper de økonomiske konsekvensene. Logisk sett vil frykten avta etter hvert, mener han.

– Men hvis dette skulle eksplodere i Norge, og tiltakene blir aggressive, vil det få økonomiske effekter og slå ut på aktivitets- og veksttallene i Norge.

Hvor store effektene kan bli, tør sjeføkonomen imidlertid ikke å spå.

Sist redigert torsdag, 27 februar 2020 13:37

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa