onsdag, 06 februar 2019 09:42

Hitlåter har blitt 28 sekunder kortere siden 2009

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Låtskriver og artist Ina Wroldsen er en av dem som sier til DN at hun er blitt mer bevisst på lengden på sangene hun skriver. Låtskriver og artist Ina Wroldsen er en av dem som sier til DN at hun er blitt mer bevisst på lengden på sangene hun skriver. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix.

Topplåtene på de norske hitlistene har i snitt blitt 28 sekunder kortere siden 2009. Endringen forklares med strømmetjenestenes inntog.

Dagens Næringsliv har analysert de ukentlige VG-listene tilbake til 2009. Den mest åpenbare endringen siden den gang, er at sangene er blitt nesten et halvt minutt kortere. Snittlengden er nå på 3 minutter og 19 sekunder.

I perioden siden 2009 har også strømmetjenester for musikk gradvis tatt over, og utgjør nå 85 prosent av markedet.

Strømmetjenestene gir plateselskapene innsikt i hvor lenge folk hører på hver sang, og bruken av skip-knappen for å hoppe videre til neste sang. Disse måleenhetene nevnes som årsaker til at låtene er blitt kortere.

– Det er selvsagt brutalt, men det er også skjerpende. Det er ikke streaming-modellen i seg selv som endrer spillet, men det at vi faktisk kan se hva som når igjennom og rører og hva som ikke gjør det, sier direktør Marte Thorsby i bransjeorganisasjonen Ifpi Norge til DN.

Strømmetjenestene har også gjort kortere sanger mer lønnsomme. Hver sang genererer nemlig utbetaling så lenge den er spilt i minst 30 sekunder.

 

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa