torsdag, 09 juni 2016 21:39

God karma i vinduskarmen

Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
God karma i vinduskarmen Foto: Robert Walmann

Vinduene er husets smykke. De trenger jevnlig stell. Slik får du vinduer som varer.

– Det hjelper lite med et nymalt hus hvis vinduene flasser. Husets øyne må også behandles riktig, sier Thor-Ingar Røneid, teknisk sjef hos Butinox Futura.

Vinduer blir lettere skadet enn annet på huset. Derfor bør tilstanden sjekkes minst én gang i året.

Kraftig vask
– Velg en overskyet dag. Bruk malervask eller kraftvask. Vask nøye der treverket er bart. Pass på slik at ikke vasken tørker ut på vinduer og overflater som ikke skal males. Skyll med rent vann mens du holder på. Er det sopp og alger der, kan du legge et tynt lag med sopp- og algedreper etter at du har vasket, sier Røneid.

Et skrap. Flere skrap.
Rent og tørt treverk må skrapes. Alt løst må bort. Når overflaten er fast, er det smart å slipe over for å fjerne fiberreisning etter vaskingen. Det sikrer også et fast underlag.

– Puss kanter, skjøter og endeveden godt. Der det ikke er eksisterende maling, skal du se friskt og bart treverk, sier han.

Grundig grunning
Røneid mener vi bør velge grunning og maling fra samme produsent. Det er alltid det tryggeste. Grunning skal bare legges på bart treverk. Det er fordi grunning skal trekke inn i treverket.

– Det finnes egne sprossepensler og små runde pensler som egner seg godt til grunning og maling. Pass på at du ikke maler på gummilisten. Da mister den sine egenskaper, sier han.

Tips til tape
Til maskering av områder som ikke skal males, anbefaler Røneid å bruke en tape som tåler å stå ute.

– Det er en egen kunst å tape. Hemmeligheten er å fjerne tapen når siste strøket er halvtørt, så malingen ikke følger med, sier han.

Høvlet tre trenger spesialmaling
Chresten Nielsen er teknisk sjef og malermester hos malingsprodusenten Beckers. Han sier at vi kan bruke vanlig utvendig maling dersom trerammen på vinduet er uhøvlet treverk.

– Til høvlet tre må du alltid bruke en spesiell vindusmaling, sier han.

Stødig hånd
Nielsen mener de som har en stødig hånd vil klare å male uten å maskere med tape.

– Du kan bruke en glasskrape til å fjerne maling fra vinduer. Mal gjerne blikkarmen under vinduet. Den får ofte malingsøl på seg, og kan enkelt males. Selv plastbelagt blekk kan males, sier han.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa