torsdag, 31 mars 2022 15:28

Norge er på toppen av oppussingslisten i Europa, men i 2021 sank det

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Norge er på toppen av oppussingslisten i Europa, men i 2021 sank det Foto: Unsplash

Norge har over lengre tid vært europamestre når det kommer til oppussing. I 2020 nådde dette nye høyder da pandemien brøt ut. Da var vi mer hjemme enn noe før, og det ble fristende for mange å gjøre noe nytt i hjemme. Flere prøver nå ut håndverk selv, og bidrar mer til å pusse opp selv i hjemmet. I 2021 sank tallene, men hvorfor?

Preget av året før

Vi ser en ganske naturlig sammenheng mellom tallene fra 2020 og 2021. Ettersom så mange valgte å pusse opp i 2020, var det færre som hadde behovet året etter. Nå hadde vi jo tross alt brukt et helt år på å pusse opp hjemmene våre, og det følgende året kunne brukes til å nyte de nye endringene. I tillegg har mange svart at økonomien dette året var en utfordring. Pandemien førte til flere oppsigelser, og et mindre behov for arbeidskraft i en rekke bransjer. Dette forklarer i stor grad nedgangen i oppussinger, og det er naturlig at tallene ett år er høyere, og et annet lavere.

Hvorfor pusser vi opp?

De høye oppussingstallene gjør mange nysgjerrige. Hvorfor pusser vi opp så enormt mye? En av hovedgrunnene er at det blir lettere og lettere. Nå kan mange gjøre ting selv ved å kjøpe verktøy og se på instruksjonsvideoer på nett. I tillegg kan man bestille både håndverkere og lagerplass på nett. Mange velger å bruke minilagre til å oppbevare møbler og andre gjenstander mens man pusser opp hjemme. Dette beskytter dem fra skader og støv, og gir mer plass hjemme når ting er kaotisk. Dessuten kan man bestille minilagre billig på nett, raskt og enkelt.

En annen grunn til at vi pusser opp mye her i landet, er fordi over 60 prosent av befolkningen eier en egen bolig. Mange har også hytter og lignede, og mye oppussing blir gjort for å vedlikeholde. Man ser også verdien i oppussing her i landet, og en ny oppusset leilighet kan øke verdien til en bolig betraktelig. Mange kjøper og selger bolig for tiden, og det er også populært å kjøpe oppussingsprosjekter for å senere selge de for profitt. Dette har flere gjort god business på, og bruker det som sidejobb. I 2021 kjøpte flere nyere boliger, fremfor gamle, som også påvirker tallene.

Oppussing av kjøkken

Foto: Unsplash.com

Det er ingen tvil om at vi pusser opp mye her i landet, og til tross for at det var en nedgang i 2021, så er vi stadig på toppen. Mange pusser opp for å kunne vedlikeholde gamle boliger, mens i 2021 ble det kjøpt flere nyere boliger, som ikke krever oppussing med det samme. Ser man tilbake på året 2019 kan vi se at det ble pusset opp for hele 83 milliarder kroner! Det er også en økning i elever på bygg og anleggslinjen, og flere ønsker nå å ta yrkesfag. En slik utvikling, i forbindelse med den store graden av oppussing er med på å støtte håndverksyrke her i landet.

 

green balls