fredag, 04 februar 2022 12:10

Jens Stoltenberg ny sentralbanksjef

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef. Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef. Foto: Johan Falnes / NTB

Ansettelsen av Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef er i samsvar med Finansdepartementets tilråding til regjeringen.

Det kommer fram i en kongelig resolusjon om ansettelsen av ny sjef for Norges Bank.

«Finansdepartementets vurdering er at generalsekretær Jens Stoltenberg er best kvalifisert til stillingen som sentralbanksjef. Departementet tilrår derfor at han beskikkes i stillingen», lyder departementets konklusjon.

I resolusjonen redegjøres det samtidig for spørsmålene om habilitet og uavhengighet som har oppstått på grunn av Stoltenbergs nære vennskap med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans fortid som leder i Arbeiderpartiet og statsminister.

Departementet utelukker ikke at inhabilitet kan bli et spørsmål i enkeltsaker. Men i resolusjonen legger de til grunn at det «ikke foreligger forhold som tilsier at Stoltenberg generelt eller ofte vil være inhabil til å delta i behandlingen av de sakstypene som vil ligge til stillingen som sentralbanksjef».

Det er «ikke grunn til å forvente praktiske utfordringer knyttet til inhabilitet om Stoltenberg ansettes i stillingen», skriver Finansdepartementet.

«Stoltenberg tilhører ikke den kretsen som etter loven er utelukket fra stillingen. Departementet har vurdert om hans tidligere verv, og tilknytning til Arbeiderpartiet og statsministeren, likevel tilsier at han ikke bør tilsettes, men kommet til at dette ikke er tilfelle», fastslås det videre.

NTB