torsdag, 11 januar 2024 10:43

Bergtatt av vakre fjellmotiver

Bergtatt av vakre fjellmotiver Foto: Trond Schieldrop

Fra sitt rekkehus i Hønefoss lager Anne Strand abstrakte motiver og fjellmalerier. – Ofte lar jeg penselen styre motiv og fargevalg og stenger verden ute når jeg lar kreativiteten ta overhånd.

Breddekunnskap har vært viktig for Anne både faglig og kunstnerisk. Hun er ikke noe rutinemenneske og liker å fylle hverdagen med det som gir henne mening. For 20 år siden begynte hun å male non figurative bilder og fjellandskaper. Etter å ha deltatt på et intuitivt malingskurs valgte hun å perfeksjonere seg innen oljemaling. – På ett av kursene fikk jeg innføring i maling av snødekte fjell. Maleteknikken bergtok meg. Jeg har laget mange fjellmotiver som berører min lengsel etter min indre naturkraft.

Stenger ute verden

Her forklarer Anne betydningen av intuitiv maling. – Når jeg setter meg foran lerretet vet jeg ikke hvordan resultatet blir. Du lar penselen styre retningen uten å planlegge motiv og fargevalg. Det er som å stenge verden ute og lar penselen eller sparkelspaden forme sluttresultatet som forskjellig fra gang til gang. Denne arbeidsmetoden passer meg utmerket.

Anne maler stort sett hjemme men har også tilgang på malerlokalene til Ringerike Malerklubb i Frivillighetens Hus. – Her kan hvem som helst bruke lokalene til egen kunstnerisk utfoldelse.

Større menneskelig innsikt

Som menneske har Anne hele livet vært på leit etter nye utfordringer og utforske nye kunstretninger. Denne søken etter kunstnerisk utfoldelse har gitt meg større menneskelig innsikt. Når jeg er inne i min kreative boble er det lettere å fange motivvalg. Det gir meg en indre glede som jeg ønsker å dele med andre mennesker. Å skape bilder gir meg en indre ro. Fjellmotivene bygger jeg lag for lag og når det siste laget med maling er påført ser jeg sluttresultatet. Når jeg lager abstrakte bilder lar jeg penselen stryke frem resultatet. Blir jeg stående fast legger jeg penselen fra meg til jeg får nye impulser som kan skape nye elementer i bildet.

Lang fartstid i Kartverket

Anne har jobbet 43 år i Kartverket som på folkemunnet går under navnet «Huset i skogen». Selv hadde hun ikke kartfaglig utdannelse men har i 43 år hatt forskjellige administrative funksjoner. – Det var et fantastisk arbeidsmiljø med godt motiverte medarbeidere. Jeg jobbet i hele huset med administrasjons-, økonomi- og organisasjonsoppgaver. Det ga meg en breddekunnskap.
For to år siden gikk Anne av med pensjon. Ledelsen spurte om hun var villig til å tre inn i en delstilling. – Jeg sa ja og jobbet noen få dager i uken innen økonomi frem til juni 2023 da hun takket for seg

Majestetiske fjellformasjoner

1982 leste Anne en annonse om et sommervikariat innen økonomi på Svalbard. – Jeg sendte inn en søknad til Store Norske Kuldkompani og fikk vikariatet fra mai til i begynnelsen av september. Det var en fantastisk sommer og en natur og fjellandskap som bergtok meg, som den dag i dag gir meg inspirasjon når jeg maler mine fjellmotiver.

Fin avkobling

I sitt 69 år har ikke Anne noen planer om å slutte å male. – Det er en fin avkobling i hverdagen. Jeg har også drevet med blomsterdekorering og har en utdannelse innen søm. I mange år designet og sydde jeg klær til bekjente og kunder. Jeg har også laget små nisser av trolldeig montert på trerøtter som jeg har solgt på salgsutstillinger.

Engasjert i frivillighetsarbeid

Som pensjonist er Anne engasjert i frivillighetsarbeid. Jeg er også med i et seniornettverk der vi reiser rundt og veileder godt voksne mennesker i mobil- og pc bruk. – Uten frivilligheten ville ikke Norge gått rundt. Kommune Norge sparer mange millioner kroner på alle frivillige som får viktige samfunnsfunksjoner til å gå rundt. Jeg skulle ønske verden hadde sett litt annerledes ut. Se bare på krigene i Ukrainia og nå Gaza der uskyldige barn, kvinner og eldre daglig blir drept. Her må verdenssamfunnet gjøre mer for å skape fred, sier hun til slutt.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa