torsdag, 14 desember 2023 08:08

Norges eldste tekniske etat fyller 250 år

Norges eldste tekniske etat fyller 250 år Arkivfoto: Frank Tverran

Fra å være en virksomhet med militært oppdrag er Kartverket i dag en digital virksomhet med samfunnskritiske leveranser til nærmest til alle samfunnsområder. Det er en sprek jubilant som torsdag 14. desember kan se tilbake på 250 års sammenhengende drift.

– Vi har utviklet oss i takt med tiden og store teknologiske skifter, siden etableringen 14. desember 1773. Det er fantastisk at vi har klart å være aktuelle gjennom alle disse årene, og at vi omstiller og fornyer oss i takt med tiden, sier kartverkssjef Johnny Welle. Han er den 22. kartverkssjefen i en sammenhengende rekke siden 1773.

Travelt jubileumsår

Kartverket har feiret sitt kvarte årtusen på mange ulike vis i 2023. Når jubileumsåret nå går mot slutten og bursdagen endelig skal feires 14. desember, er det en stolt kartverkssjef som kan se tilbake på et innholdsrikt år.

– Kartverket er blitt fremsnakket av mange på ulike vis av våre samarbeidsparter i offentlig og privat sektor dette året. Vi har feiret og markert jubileet både internt og eksternt. Det snakkes om at vi er Norges viktigste digitale virksomhet, som jeg tar som et tegn på at vi er aktuelle i sentrale samfunnsområder. Geografisk informasjon er viktig for at Norge skal løse ulike samfunnsutfordringer, og det vil vi også se i årene som kommer. Alt skjer et sted, og da må dataene og de løsningene de bor i, forvaltes godt for landet, slik at alle som trenger det får tilgang til dem, sier kartverkssjef Johnny Welle.

Bursdagsfeiring

Torsdag 14. desember markerer Kartverket jubileet med kaker og direkte TV-sending til alle kartkontorene i landet – fra Kristiansand i sør til Vadsø i nord. Det blir kake, tale og underholdning til alle 830 ansatte denne dagen. Tidligere i år møttes også ansatte til en felles feiring ved hovedkontoret i Hønefoss. Det ga mersmak, og kartverkssjefen mener det er viktig å markere jubileet også internt.

– Selv for en heldigital virksomhet er det viktig å møtes fysisk og feire våre bragder og resultater gjennom alle disse årene, sier kartverkssjefen.

Minnemynt

Tidligere i år har Norges Bank hedret Kartverket med en minnemynt i anledning jubileet, og Tekna har reist en bauta ved hovedkontoret i Hønefoss for fremragende kartlegging av Norge. Nasjonalbiblioteket har også markert jubileet ved å lage en egen plakatutstilling. Flere samarbeidsparter fra privat og offentlig sektor har også deltatt i ulike arrangement gjennom hele året.

–Jeg gleder meg til å feire selve dagen med ansatte, og føler meg heldig som får lov å lede en virksomhet som har jobbet uavbrutt gjennom 250 år. Vi skal være aktuelle i fremtiden også, og vi skal gjøre som tidligere kartverksansatte har gjort opp gjennom historien: Være uredde, innovasjonsorienterte og omstillingsdyktige i takt med tiden, sier kartverkssjef Johnny Welle.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa