onsdag, 15 november 2023 08:06

Norge bestiller luftvern for 12,5 milliarder

Skrevet av
Det mobile mellomdistanse luftvernsystemet NASAMS er blant missilene regjeringen foreslår å investere i. Systemet ble testet ut på en fjelltopp ved Evenes flystasjon i mars i år. Det mobile mellomdistanse luftvernsystemet NASAMS er blant missilene regjeringen foreslår å investere i. Systemet ble testet ut på en fjelltopp ved Evenes flystasjon i mars i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Regjeringen vil bruke 12,5 milliarder kroner på å styrke luftvernet i Norge. Dette er den største enkeltinvesteringen i luftvern på 30 år.

– I sum er dette den største enkeltinvesteringen i luftvern på 30 år. Med denne investeringen bidrar regjeringen til å styrke den nasjonale beredskapen vår, og vi erstatter luftvern som er donert til Ukraina så raskt som mulig, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Pakken regjeringen legger fram inneholder blant annet tre ulike NASAMS-missiler med kortere, middels og lengre rekkevidde, og nye missiler til kampluftvernvognene, skriver regjeringen i en pressemelding.

Det er også bestilt åtte utskytingsenheter og fire ildledningssentraler til NASAMS.

Alle missilene blir produsert av det amerikanske selskapet Raytheon, der norsk forsvarsindustri er inne som delleverandører.

Største investering på 30 år

Regjeringen opplyser at omtrent 5,1 milliarder går til gjenskaffing av donasjoner til Ukraina. Dette er tenkt finansiert med midler fra Nansen-programmet, mens rundt 7,4 milliarder er midler fra det ordinære budsjettet for oppfølging av langtidsplanen.

I tillegg til å være den største enkeltinvesteringen i luftvern på tre tiår, vil anskaffelsen skje på rekordtid, ifølge regjeringen. Det til tross for at etterspørselen av luftvern internasjonalt har økt sterkt.

Lang leveringstid

– Leveringstidene er lenger enn vi skulle ha ønsket. Nettopp derfor er det viktig at vi har tatt ekstraordinære grep for å framskynde bestillingen. Videre oppbygging av luftvernet vil være et sentralt tema i kommende langtidsplan, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram i pressemeldingen.

Nye missiler til Norges kampluftvernvogner vil kunne skje i 2024 og 2025 dersom Stortinget samtykker til regjeringens forslag. NASAMS vil trolig kunne leveres i 2026, mens nye missiler kan komme fra 2028.

Andre saker å lese

46 straffedømte i norske kommunestyrer

01-12-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

46 straffedømte i norske kommunestyrer

Til sammen er minst 46 straffedømte som nylig er dømt for kriminalitet valgt inn i kommunestyrene rundt om i landet.

Les mer i RingeriksAvisa

Brenna spør om folk står i matkø «for å bruke penger på andre ting»

01-12-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Brenna spør om folk står i matkø «for å bruke penger på andre ting»

Arbeids- og sosialminister Tonje Brenna (Ap) mener at matkøene ikke skyldes for lave ytelser. Køene viser imidlertid at vi må få flere i jobb, sier hun.

Les mer i RingeriksAvisa

Panthers tilbake i folden

30-11-2023 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Ringerike – Sparta 2-9 (0-3, 1-5, 1-1)

Les mer i RingeriksAvisa

Senterpartiet skal spisse politikken – peker ut Høyre som hovedfiende

30-11-2023 Nyheter NTB-Marius Helge Larsen - avatar NTB-Marius Helge Larsen

Senterpartiet skal spisse politikken – peker ut Høyre som hovedfiende

Senterpartiet har fått kritikk for reversering av Høyres politikk. Men nå blir det enda mer av det, varsler nestlederen. Dessuten skal klimapolitikken fornyes.

Les mer i RingeriksAvisa