torsdag, 02 november 2023 12:19

Får vi 1000 lastebillass nedover Gullagata?

Skrevet av
Her tas det prøver av grunnen på Holttangen Her tas det prøver av grunnen på Holttangen Foto: Frank Tverran

Nå skal elveskråningen nedenfor Livveien sikres. Men hvordan skal en få inn 1000 lastebillass med store steiner til stedet?

I NGIs vurdering av sikringstiltak i Randselva i svingen nedenfor Livveien, heter det bl.a.:

.."For å hindre videre utvikling av erosjonshullet, kan det fylles igjen med masser som er tunge nok (dvs. grove nok) til å motstå erosjon fra vannmassene. Det er viktig at bunnsikringen forlenges både oppstrøms og nedstrøms for det opprinnelig erosjonshullet for å kompensere for endrede hydrauliske egenskaper i området.

Erosjonssikringen kan legges ut fra lekter. Utlegging av stein på elvebunn vil ikke forverre stabiliteten. Snarere tvert imot, vil stabiliteten bedres litt dersom erosjonshullet fylles med stein (tilbake til det sikkerhetsnivået det var før erosjonshullet oppstod). Ikke minst, vil videre erosjon på elvebunnen stoppe opp her"..

Legge ut steinfyllinger i elva fra lekter

Å plastre elvebunnen både ovenfor og nedenfor erosjonshullet, samt fylle selve erosjonshullet, krever store mengder store steiner. Og dette blir et prosjekt med store dimensjoner.
Steinene kan legges ut i elva fra to mulige steder.

Tusen lastebillass

Det har vært antydet at det vil bli nødvendig med ca tusen lastebillass. Tusen tunge lastebillass lager farlig trafikk og stor veibelastning. Det finnes kun to muligheter for å nå fram via veinettet. Det er enten Livveien / Holtbekkveien med en ny og forsterket vei helt ned til elvebredden eller gjennom Gullagata ned til banen på Holttangen.

Holtbekken

Til Holtbekken er mulig å kjøre Ivar Aasens vei, Hattemaker Knudsens vei, Livveien og ned Holtbekkveien. Dette er en lang og kronglete vei gjennom store boligområder. Først for frakt av maskiner og utstyr, og deretter tusen lass med stein. Her er det også strekninger hvor veien ligger i bratt leirterreng. Stedet ligger et godt stykke ovenfor stedet hvor stein skal tømmes.

Gullagata

Gullagata fører direkte ned til elva vis a vis stedet hvor det skal fylles på med stein. Gullagata er det smal, men kommunen eier ca 2 meter mer enn det veien er bred. Folk som bor langs veien har plassert gjerder og hekker helt ut til veien, men dette er bare inntil kommunen finner det for godt å bruke arealet selv. Og med dette alternativet kan arealet benyttes til å sikre fortgjengere i anleggsperioden. 

For tiden arbeides det med å finne den beste løsningen.

Sist redigert fredag, 08 desember 2023 19:44

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa