mandag, 02 oktober 2023 13:16

Koronavaksine-forskere tildelt Nobelprisen i medisin

Den ungarske biokjemikeren Katalin Karikó og den amerikanske medisineren Drew Weissman under en tidligere prisutdeling i Japan. Den ungarske biokjemikeren Katalin Karikó og den amerikanske medisineren Drew Weissman under en tidligere prisutdeling i Japan. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

Ungarske Katalin Karikó og amerikanske Drew Weissman er tildelt Nobelprisen i medisin for sitt arbeid med utviklingen av koronavaksinen.

Forskningen til Karikó og Weissman gjorde det mulig å utvikle effektive mRNA-vaksiner mot koronaviruset.

Årets nobelprisvinnere får utbetalt 11 millioner svenske kroner i prispenger.

– Som følge av deres banebrytende funn, som grunnleggende har endret vår forståelse av hvordan mRNA virker sammen med vårt immunsystem, har prisvinnerne bidratt til den enestående hastigheten på vaksineutvikling under en av de største truslene mot menneskets helse i moderne tid, heter det i nobelkomiteens begrunnelse.

Da nobelkomiteens sekretær, Thomas Perlmann, kunngjorde prisen i Stockholm mandag formiddag, kunne han også fortelle at begge prisvinnerne er «overveldet» av nyheten.

De fikk beskjeden av Perlmann kort tid før kunngjøringen.

Ifølge Gunilla Karlsson Hedestam, som sitter i komiteen, var arbeidet til Karikó og Weissman svært viktig når det gjaldt å redde liv, spesielt i begynnelsen av pandemien.

De aktuelle vaksinene inneholder såkalt messenger-RNA. De er innpakket i små fettpartikler som cellene i kroppen tar opp. Cellene leser mRNA-koden og danner såkalte spikeproteiner av samme type som koronaviruset har. Kroppen oppfatter proteinet som fremmed og lager antistoffer som også fungerer mot koronaviruset.

Denne vaksinetypen var før koronapandemien aldri brukt på mennesker før.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa