fredag, 04 august 2023 10:10

Krepsesesongen nærmer seg

Skrevet av
Krepsesesongen nærmer seg Foto: Pixabay

For de som liker kreps, er det bare å gjøre klar utstyret. Her er reglene som gjelder for Tyrifjorden og Steinsfjorden.

Fangst av kreps er kun tillatt fra 10. august kl. 18.00 til og med 17. august. Fra kl. 22.00 til kl. 06.00 er det forbudt å etterse og tømme utsatte krepseteiner. Utenom denne perioden er det forbudt å fange eller drepe kreps.

Til fangst av kreps er det tillatt å bruke teiner. Plukking av kreps i strandkanten, åte pinner og lysing for å fange kreps er tillatt. Det er ikke tillatt å fange kreps ved dykking som benytter luftflasker, blybelte, snorkel, maske, svømmeføtter og lignende.

Alle teiner skal ha en minste maskevidde på 23 mm. Teinetråden skal ha tykkelse som gjør at lysåpningen på maskene ikke blir mindre enn 22 mm. Teinene skal være trukket på en slik måte at maskene blir mest mulig kvadratiske.

Kreps som er kortere enn 9,5 cm må ikke oppbevares, gis bort, selges, kjøpes, mottas, fjernes fra vassdraget eller drepes. Minstemålet for kreps måles fra pannehornets spiss til enden av midtre halevifte. Hårene på halevifta inngår ikke i minstemålet. Kreps under minstemålet skal settes ut i den del av vannet hvor den er tatt opp. All sortering av kreps skal foregå i båten eller ved strandkanten.

Det er forbudt å nytte krepseteiner som ikke er merket med registreringsnummer på flytekorkene og som ikke er oppført i krepseregisteret. Melding om krepsing med teiner skal skje årlig før fiske tar til, selv om fiskeren har fått tildelt registreringsnummer tidligere. De som har registreringsnummer må levere inn rapport/fangstoppgave etter krepsesesongen, og før nytt nummer kan tildeles. Antall savna teiner etter sesongslutt skal settes opp i fangstrapporten. Nummer som ikke har vært benyttet på 3 år, blir sløyfet i krepseregisteret. Hvis fiske skal tas opp igjen, må nytt nummer fås tildelt. Siste frist for registrering er 1. august.

Max 200 teiner

Det er ikke tillatt å krepse med flere enn 200 teiner for hver fisker. Teinene skal røktes av den som står registrert som eier. Registreringsnummer kan ikke benyttes eller disponeres av andre enn de som står oppført som innehaver. Teiner som ikke er merket med tildelt registreringsnummer, vil bli beslaglagt av oppsynet.

Det er bare tillatt å bruke åte til krepsing som kommer fra Steinsfjorden og Tyrifjorden, eller vassdrag som har tilknytning til disse. Krepseteiner, båter og annen fiskeredskap skal desinfiseres eller være helt tørre, før de tas i bruk i Steinsfjorden og Tyrifjorden.

Etter sesongslutt foretar lokalt oppsyn opptak av utestående teiner. Teiner som er rapportert savnet, blir tilbakeført til eier etter henvendelse. Teiner som ikke er rapportert savnet eller som ikke er registrert, blir fjernet.

Brudd på disse forskrifter er straffbart og kan føre til utestenging fra krepsing med teiner i tre år.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa