fredag, 14 juli 2023 10:25

Massiv motstand mot AKAs planer på Hvervenmoen

Skrevet av
Her er det plass til mer Her er det plass til mer Foto: Frank Tverran

Det er ikke bare kremmerne i Hønefoss sentrum som er motstandere av mer etablering på Hvervenmoen. Nå kommer også statlige organer på banen.

I en samordnet høringsuttalelse fra satlige organer har vi sakset følgende:

Statsforvalteren i Oslo og Viken:

Med bakgrunn i nasjonale og regionale føringer for samordnet areal- og transportplanlegging,mener vi det blir feil å utvide muligheten for etablering av forretninger med detaljhandel, volumvarer og dagligvarebutikk utover det som gjeldende plan legger opp til.

Utfordringene med å styre handelen i kommunene gjelder ikke spesielt for Ringerike, men er et problem som de fleste kommunene jobber med. Problemstillingene er sammensatte. Ofte har handelsområdene blitt til over lang tid, og det viser seg at det har vært vanskelig å styre handelen kun til plasskrevende handel og begrense volumvarer utenfor sentrumsområdene. «Big-boxkonseptet» har ikke gjort det enklere, i tillegg til utfordringene med bransjeglidning.
Vi mener strategier for utviklingen av handelen i kommunen som helhet bør tas på et overordna nivå. Vi anbefaler derfor at kommunen omhandler temaet grundig i forbindelse med rulleringen av arealdelen som det jobbes med i disse dager. Vi vil også vise til viktigheten av at kommunen legger opp til å styre mye av handelen til sentrum med tanke på planene om Ringeriksbanen og ny stasjon i Hønefoss. Det er viktig at kommunen bygger opp under det nye planlagte knutepunktet.

NVE:

NVE har innsigelse (jf. pbl § 5-4) til planen. Grunnlaget for innsigelsen er at fare for kvikkleirskred/områdeskred ikke er godt nok vurdert i planen, jf. pbl 28-1, TEK17 § 7-3 med veiledning.
For å løse innsigelsen må det gjøres nærmere vurderinger av fare for kvikkleireskred. Skråninger også utenfor planområdet må vurderes og det må eventuelt gjennomføres grunnundersøkelser for å avklare faren. Dersom det er aktuelt med risikoreduserende tiltak må dette innarbeides i planen.

Statens Vegvesen:

Som vegmyndighet fremmer Statens vegvesen innsigelse på grunn av manglende kapasitet i vegnettet, tiltak som vil kreve stengning av en viktig nasjonal transportåre E16, samt manglende tilbud til gående og syklende.

- Alt på ett sted?

For mange år siden hadde en av byens forretninger slagordet "Alt på ett sted". Til syvende og sist er det kundene som tar avgjørelsen og mer demokratisk kan det neppe bli. Så får byråkrater og politikere forsøke å bremse utviklingen så lenge de kan. I mellomtiden brukes det ekstra bensin på å handle både på Eikli og Hvervenkastet - begge steder uten altfor trange p-hus og parkeringsavgifter.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa