mandag, 22 mai 2023 22:30

Hønefoss-elever kan få dispensasjon etter eksamenstrøbbel

Skrevet av
Mange elever måtte dra hjem uten å ha fått avlagt eksamen da det oppsto innloggingsproblemer på Utdanningsdirektoratets nettside. Mange elever måtte dra hjem uten å ha fått avlagt eksamen da det oppsto innloggingsproblemer på Utdanningsdirektoratets nettside. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Mange elever i Viken ble sendt hjem uten å få avlagt eksamen på grunn av dataproblemer mandag. Rektorer er oppgitte og frustrerte.

Fylkeskommunen vil søke om at eksamen annulleres for elevene som ikke fikk gjennomført eksamen. Hvor mange det gjelder, vet de fortsatt ikke.

– Vi jobber med å få oversikt over og kartlegge omfanget og vil i samarbeid med Utdanningsdirektoratet komme tilbake til hvordan dette skal løses til det beste for våre elever, skriver direktør for utdanning og kompetanse Jan Helge Atterås i Viken fylkeskommune i en pressemelding.

Søker annullering for elever som ble sendt hjem

Viken fylkeskommune ba først om at eksamen skulle avlyses for alle elevene, men fikk nei fra Utdanningsdirektoratet. Nå ser fylkeskommunen og direktoratet på løsninger for elevene som ble rammet av innloggingsproblemer.

Det oppsto problemer med Utdanningsdirektoratets nettsider i hele landet da eksamen skulle starte klokken 9.

I Viken fikk de fleste elevene logget inn mellom klokken 9.30 og 10.30, ifølge fylkeskommunen. Men det løste seg ikke for alle.

– Vi kan bekrefte at også noen elever i Viken ble sendt hjem uten å ha avlagt eksamen. Disse vil det bli søkt om annullering og dispensasjon for, opplyser fylkeskommunen.

– Grenser for hvor lenge man skal vente

Rektor ved Hønefoss videregående skole Torunn Mathisen sier til VG at bare en tredel av alle elevene hadde fått tilgang i 12-tiden. Hun besluttet å søke dispensasjon for elevene som ennå ikke hadde kommet inn på systemet.

– Det må være grense for hvor lenge man skal sitte og vente, sier hun.

Ringerike videregående skole bekrefter også at elever ikke fikk logget inn. Det samme gjør Lillestrøm videregående skole.

– Det er ganske skandaløst at det skjer. Jeg vil tro elevene som måtte sitte og vente en time, ble ganske stresset, sier rektor Øivind Sørlie til VG.

– Ba om eksamen på papir som backup-løsning

Ved Nadderud videregående skole i Bærum var det også forsinkelser, men alle elevene var i gang i 10.10-tiden. Assisterende rektor Kristin Tangen mener beredskapen har vært for dårlig. Hun påpeker at skolene ønsket å ha papireksemplarer tilgjengelig i tilfellet noe skulle gå galt.

– Vi fikk beskjed om at vi ikke skal skrive ut, men vi måtte til slutt begynne å skrive ut i dag, og jeg vet mange andre har skrevet ut. Hadde vi fått det i papir, ville alt dette vært unngått. Da kunne de begynt og logget seg inn når problemene var over, sier hun.

Kommer tilbake til klageprosessen

Det er ikke generell adgang til å klage på gjennomføring av skriftlig eksamen. Men man kan søke om annullering og dispensasjon på grunnlag av formelle feil ved gjennomføringen.

– Hvordan et potensielt stort antall klager skal håndteres, er noe vi må komme tilbake til når vi har fått oversikt over omfanget, heter det i pressemeldingen.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa