onsdag, 08 februar 2023 09:26

21 prester fratatt kappe og krage siden 2000

Skrevet av
Fem prester har siden 2000 mistet presteretten ved dom, og åtte andre har mistet retten til å være prest av årsaker kirken ikke opplyser om. Fem prester har siden 2000 mistet presteretten ved dom, og åtte andre har mistet retten til å være prest av årsaker kirken ikke opplyser om. Foto: Gorm Kallestad / NTB

21 prester har siden år 2000 mistet retten til å være prest i Den norske kirke (DNK). Det viser tall Vårt Land har hentet inn fra bispedømmene.

Åtte har meldt seg ut av DNK og derfor mistet sin rett til å være prest. Dette kan være personer som har meldt seg inn i andre kirkesamfunn, eller som ikke lenger ønsker å være medlem i et trossamfunn.

Fem har mistet presteretten ved dom, og åtte andre har mistet retten til å være prest av årsaker kirken ikke opplyser om. De tretten siste er alle menn.

– Er du i en posisjon til å være tett på mennesker i sårbare situasjoner, krever det en høy grad av tillit, sier professor emeritus Tormod Kleiven ved Vid vitenskapelige høgskole. Han har doktorgrad på overgrep i kirkelig sammenheng.

I januar ble en prest i Hamar bispedømme pågrepet og siktet for å ha bilder eller filmer som seksualiserer barn eller viser seksuelle overgrep mot barn. En annen prest fra Østlandet ble pågrepet av politiet i slutten av august i fjor og siktet for seksuell omgang med barn.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa