tirsdag, 08 november 2022 14:38

Kong Harald: – Jeg er lei for at prinsessen ikke lenger skal representere kongehuset

Skrevet av
Kongeparet kommenterer at Märtha Louise ikke lenger skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset. Kongeparet kommenterer at Märtha Louise ikke lenger skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL

Kong Harald sier han er lei for at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset offisielt.

– Men sånn er det, sier han i et intervju med NTB og NRK.

Kong Harald uttalte seg til pressen etter nyheten om at prinsesse Märtha Louise avslutter sine offisielle oppdrag for Kongehuset.

I en pressemelding fra Slottet tidligere tirsdag het det samtidig at kongen hadde bestemt at Märtha Louise skulle beholde prinsessetittelen.

Märtha Louise viste til at det har kommet mange spørsmål knyttet til hennes og forlovedens Durek Verretts roller den siste perioden.

– Omforent beslutning

Kongen sier prosessen er ledet av kronprinsen og hoffsjefen, og at både kongen, dronningen, Märtha Louise og Durek Verrett har vært involvert.

Beslutningen er tatt i gjensidig forståelse, understreker kongeparet.

– Dette har vært en omforent beslutning, sier dronning Sonja

– Vi har diskutert veldig grundig og til og med satt opp plansjer på veggene, sier hun.

Forlovet seg i juni

I juni i år forlovet Märtha seg med amerikanske Durek Verrett, også kjent som sjaman Durek. Forholdet mellom de to ble kjent i 2019.

Tirsdag kunngjorde kongehuset at Verrett blir en del av kongefamilien når paret gifter seg, men at han i tråd med tradisjonen ikke vil ha noen tittel eller representere Kongehuset.

Det har til tider stormet rundt forholdet, og Märtha fikk blant annet kritikk for å blande sammen kommersielle interesser og prinsessetittelen i forbindelse med deres felles foredragsturné «The Princess and the Shaman».

Bråket fikk Epilepsiforbundet til å avslutte samarbeidet med Märtha Louise som deres høye beskytter i 2020, og tidlig i høst varslet flere andre forbund at de vurderte å gjøre det samme.

Nye retningslinjer

I tirsdagens kunngjøring het det at verken Märtha Louise eller Durek Verrett skal bruke prinsessetittelen eller omtale av andre av kongehusets medlemmer i egne sosiale mediekanaler. Heller ikke i tilknytning til medieproduksjoner eller annen kommersiell virksomhet.

Paret skal også bidra til å skape et tydeligere skille mellom kongehuset og egne aktiviteter.

Det er foreløpig ikke satt noen dato for bryllupet mellom Märtha Louise og Durek Verrett

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa