mandag, 26 september 2022 17:31

Tips for å finne det riktige kredittkortet for deg

Tips for å finne det riktige kredittkortet for deg Illustrasjonsfoto: Pixabay

Det finnes et bredt utvalg av kredittkort på det norske markedet. Derfor er det kanskje ikke så lett å vite hvilket kredittkort man skal velge. Derfor har vi laget denne guiden som vil gjøre det enklere å finne ut hvilket kredittkort som passer for deg.

Først skal vi forklare hva et kredittkort er og hvordan det fungerer å bruke kredittkort. Du kan også lese sammenligninger av kredittkort og grundige vurderinger på Bestekredittkortet.com.

Hva er kredittkort?

Et kredittkort er et betalingskort som er knyttet til din kredittsaldo. Hver gang du bruker kortet, trekkes penger fra saldoen. Disse pengene må du betale tilbake på et senere tidspunkt når regningen fra kredittkortselskapet kommer. I praksis tar du opp et lite lån hver gang du bruker kredittkort. Du bruker penger som du ikke har og som du må betale tilbake på et senere tidspunkt.

Hvilket kredittkort skal du velge?

Her er noen tips som kan hjelpe deg å finne fram i jungelen av kredittkort:
For den reiseglade
Dersom du er mye på reise bør du velge et kredittkort med gode reisefordeler. Mange av kredittkortene som tilbys kommer med inkludert reiseforsikring når du betaler reisen med kortet. Disse reiseforsikringene kan blant annet dekke sykdom på reise, avbestilling, mistet eller forsinket bagasje og tyveri. Nøyaktig hva som dekkes vil variere mellom de ulike kredittkortene, derfor bør du sjekke dette nærmere før du bestemmer deg. Jevnt over er reiseforsikringene som følger med kredittkort like gode som de vanlige helårs reiseforsikringene som du kan kjøpe fra forsikringsselskapene.

For at reiseforsikringene skal gjelde, må du betale minst 50% av transport- og overnattingskostnadene med kredittkortet. Dette omfatter kostnader til hotell eller annen overnatting og billetter til fly, tog, buss eller båt. Kjører du egen bil, må minst 50% av drivstoffkostnadene betales med kredittkortet. Kjører du med en leiebil, må minst halvparten av leiebilprisen betales med kredittkortet. Merk at forsikringen gjelder kun på den aktuelle reisen.

Flere kredittkort kommer også med fordeler som gebyrfrie uttak av kontanter i utlandet og gunstige valutapåslag. Det er også trygt å betale med kredittkort på reisen. Dersom kortet skulle bli stjålet, kan du sperre det, og dersom du blir utsatt for svindel kan du reklamere til kredittkortselskapet. I tillegg gir mange kredittkort gode rabatter på utvalgte hoteller og overnattingssteder og du kan også få poeng som du kan bruke på flyreiser eller andre ting du trenger på reisen.
For deg som kjører mye bil
For deg som fyller drivstoff ofte, kan det være lønnsomt å skaffe et kredittkort med drivstoffrabatt. Da får du enten en viss prosent eller et visst antall øre i rabatt hver gang du fyller tanken. Flere av av kredittkortene med drivstoffrabatt gir også rabatter på andre ting du kjøper på bensinstasjoner.
Cashback og poeng på matvarer, klær, elektronikk, helse og mer
Det finnes flere kredittkort som gir deg faste prosenter i form av cashback eller poeng på alle matvarer du kjøper. Du kan også finne kredittkort med faste eller rullerende rabatter eller cashback på andre kategorier av varer og tjenester som for eksempel elektronikk, helse og velvære, bil- og biltilbehør, klær og sko, sport og fritid og mer. Cashback betyr at du får prosentene du har opptjent direkte trukket fra på kredittkortregningen. Noen kredittkort gir deg poeng som kan brukes på bestemte varer og tjenester, som for eksempel flyreiser. Flere kredittkort er tilknyttet fordelsprogrammer som gir deg direkte avslag på prisen dersom du handler i bestemte nettbutikker eller hos utvalgte kjeder.
For deg som trenger å utsette betalingen en gang i blant
Dersom du har behov for å utsette betalingen av kredittkortregningen en gang i blant, bør du velge et kredittkort med lavest mulig rente. Det er nemlig stor forskjell på hvor høy rente du må betale på de ulike kredittkortene, men selv kredittkortene med lavest rente har som regel høy rente sammenlignet med andre typer lån.
Flere kredittkort gir flere fordeler
Dersom du har mulighet til det, er det ingenting i veien for å skaffe deg flere kredittkort for å få flere fordeler. Dersom du er disiplinert og betaler tilbake det du skylder i tide, kan du få en rekke økonomiske fordeler ved å betale med kredittkort.
Kredittkort med årsavgift
Det finnes kredittkort både med og uten årsavgift. Du tenker kanskje at det alltid vil lønne seg å velge et kredittkort uten årsavgift, men noen ganger kommer kredittkortene med årsavgift med så store fordeler at du likevel vil tjene på å bruke kortet. Det viktigste å tenke på når du skal velge kredittkort er å finne et kort som passer til deg og forbruksmønsteret som du har.
Husk å betale tilbake i tide.
Hver gang du bruker kredittkort tar du praksis opp et mindre lån som du må betale tilbake når regningen fra kredittkortselskapet kommer. Bruk av kredittkort kan gi deg mange økonomiske fordeler, men dersom du ikke betaler hele beløpet du skylder når kredittkortregningen forfaller kan gevinsten raskt forsvinne. Etter forfallsdato begynner nemlig rentene å løpe på det du skylder og kredittkort har blant de høyeste rentene i markedet. I tillegg kommer innbetalingsgebyrer. Slik kan selv mindre beløp du skylder raskt vokse seg store. Bruk av kredittkort krever at du er økonomisk forsvarlig og ikke bruker mer enn det du greier å betale tilbake. Dersom du har behov for å utsette betalingen av kredittkortregningen en gang i blant, bør du velge et kredittkort med lav rente.

 

green balls

Sist redigert mandag, 26 september 2022 17:39

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa