fredag, 08 juli 2022 09:28

Pipekonserter i Hønefoss kirke i sommer

Detalj fra orgelet i Hønefoss kirke Detalj fra orgelet i Hønefoss kirke Foto: Frank Tverran

Det blir en ny rekke med pipekonserter i Hønefoss kirke denne sommeren. Pipekonserter er orgelkonserter for «alle» og varer i ca. en halvtime og arrangeres hver lørdag i perioden 16. juli til 27. august.


Pipekonserter er orgelkonserter for «alle». Vi sikter mot konserter av høy kvalitet, men likevel med et uformelt preg der det er anledning til å stikke innom også for nysgjerrighets skyld. Det legges vekt på et bredt repertoar og gjenkjennelighet i musikkvalget. Hønefoss kirke har et flott og velklingende orgel som passer godt til et allsidig musikkrepertoar. Mange dyktige organister medvirker.

Abram Bezuijen (16.juli) studerte orgel hos Arie J. Keijzer og piano hos Frans van Hoek, ved Rotterdams Musikkonservatorium. I 1990 fikk han sitt diplom i hovedfag orgel (bachelor med pedagogikk) og i 1991 solistdiplom (master). I 1992 ble Bezuijen ansatt som organist i Høyanger. Siden har han fordypet seg i Norsk orgellitteratur og i 1995 spilte han inn sin andre CD-plate, Norwegian Composers. I 1997 tok han videre studier hos prof. Harald Vogel i Tyskland. Abram Bezuijen konserterer både i Norge og utlandet og har spilt i radio- og gjort fem cd-innspillinger, bl.a. med Bachs Goldbergvariasjonene i 1997. Abram har spilt mange urfremførelser som orgelsolist med eller uten orkester, bl.a. verk av Kjell Mørk Karlsen, Magnar Åm, Ragnar Søderlind, Gisle Kverndokk, Eva Holm Foosnæs, Arie J. Keijzer og Ad Wammes m.fl. Bezuijen har vært solist med flere ensembler og orkestre, bl.a. med The Belarussian State Chamber Orchestra, hvor han var på turne med bl.a. Poulencs g moll concerto, Rheinbergers orgelkonsert og med samtidsmusikk. Siden 1997 har Abram Bezuijen vært ansatt som organist i Haug kirke i Øvre Eiker, hvor han spilte Bachs samtlige orgelverker i 20 konserter. Som dirigent har han ledet mange pasjoner, kantater og oratorier. I 2019 dirigerte han Bachs Matteus pasjon i Vilnius (Litauen) med The Lithuanian Chamber Orchestra på Kristoforus festival. Noen år tidligere dirigerte Abram også Bachs Johannes Pasjon i Vilnius, som ble kringkastet på litauisk fjernsyn.

Corinna Stamm (23.7) kommer opprinnelig fra Bayern i Tyskland, og har kirkemusikalsk utdanning fra Bayreuth og Berlin. Hun kom til Norge i 1993 som kantor i Bardu kirke. Her drev hun en bred kirkemusikalsk aktivitet, bla. etablerte hun ensemblet Bardu Barokk.
I 2013 kom hun til Ringerike som kantor i Norderhov kirke. Stamm har holdt en rekke orgelkonserter og opptrer sammen med forskjellige solister. I tillegg leder hun både barnekor, ungdoms- og voksenkor og arrangerer mange konserter.

Jon Martin Høie (f. 1997) (30.7) er utdannet kantor ved Norges musikkhøgskole og Hochschule für Musik und Theater i Hamburg. Våren 2022 avsluttet han masterstudiet i solistisk orgelspill ved NMH hvor han fordypet seg i norsk orgelmusikk fra første halvdel av 1900-tallet. Han har studert med professorene Kåre Nordstoga, Terje Winge og Matthias Neumann samt førsteamanuensis Anders Eidsten Dahl. Siden 2019 har han jobbet som kantor i Bragernes kirke i Drammen med hovedvekt på akkompagnement av kirkens kor. Fra høsten 2021 er han lærer for orgelklassen i Tønsberg kulturskole. 

Jostein Dalebø (f 1961)(6.8) er utdannet kirkemusiker og orgelpedagog fra Norges musikkhøgskole 1984 – 1989. Han har videreutdanning i orgelspill fra Sweelinck-konservatorium, Amsterdam, med vekt på historisk framføringspraksis 1996 – 1998 og videreutdanning i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole 2016-2017.
Dalebø har vært ansatt som kirkemusiker i Fossum menighet i Oslo, Ulvik, Granvin i Hardanger, Naustdal og Vevring i Sunnfjord, Sogn og Fjordane. Byåsen og Malvik i Sør-Trøndelag, Borre i Vestfold. Han er nå kantor i Mjøndalen kirke og Nedre Eiker i nye Drammen, Viken. 

JeeYoung Park (13.8) er utdannet pianist og musikkpedagog fra Sør- Korea og studerte deretter cembalo og orgel i Tyskland, bl.a. har hun to Diplomgrader i Orgel og Cembalo fra Staatliche Musikhochschule Karlsruhe, konserteksamen i orgel fra Hochschule für Musik und Theater Leipzig. Senere fullførte JeeYoung Park Kirkemusikk II ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. JeeYoung har deltatt i flere orgelkonkurranser og var finalist i bl.a. Silbermann Orgelwettbewerb i Freiberg i Tyskland, Musashino Tokyo i Japan og Xavier Darasse Concour i Toulouse, Frankrike. Som repetitør og continuospiller har hun vært med å fremføre en rekke større kirkemusikkverker bl.a. J. S. Bachs Juleoratoriet, G.F. Händel Messias, J. Brahms Ein Deutsches Requiem, G.Rossinis Petite Messe Solennelle m.fl.
Siden høsten 2012 har JeeYoung jobbet som Kantor i Øvre Eiker. Hun har en utstrakt konsertvirksomhet i inn- og utlandet som bl.a. Asia og Europa. Park har et stort repertoar fra 1600 tallet til samtidsmusikk. I 2012 dannet JeeYoung Park og Abram Bezuijen ‘The Nordic Organduo. Duoen har siden da spilt 70 konserter i inn- og utlandet med firehendig orgelrepertoar, transkripsjoner av orkester repertoar og verker av Norske komponister. Komponistene G. Kverndokk, E.H. Foosnæs og M.R. Eriksen har skrevet nye verk til The Nordic Organduo.

Anders Eidsten Dahl (f 1976) (21.8) er utdannet kantor ved Norges musikkhøgskole i Oslo og har diplomeksamen i solistisk orgelspill fra samme sted. Etter videre studier ved solistklassen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, gjennomførte han debutkonserter i København og Oslo. Han har blant annet studert orgel med professor Terje Winge, domorganist Kåre Nordstoga og professor Hans Fagius.
I tillegg til stillingen som førsteamanuensis i orgel ved Norges musikkhøgskole er han freelance konsertorganist og kirkemusiker i Bragernes kirke, Drammen. Han holder jevnlig solokonserter og er aktiv som kammermusiker. Dahl har kontrakt med det norske plateselskapet LAWO Classics, og har utgitt en rekke kritikerroste plater som solist og kammermusiker.
Han er medlem av Norsk orgelkonsulentforening og har de siste årene vært benyttet som konsulent på en rekke orgelprosjekter, bl.a. er han engasjert som konsulent ved anskaffelsen og restaureringen av Aug. Nilsen-orgelet til Haug kirke, Ringerike.

Otto Christian Odland (27.8) vokste opp i Bergen, men bor nå i Oslo med sin familie. Han jobber som domorganist i St. Olav katolske domkirke og underviser i liturgisk orgelspill ved Norges musikkhøgskole.
Han har tidligere jobbet i Jar kirke i Bærum, Gamle Aker kirke i Oslo og Mariakirken, Sælen kirke og St. Paul kirke i Bergen.
Han er utdannet fra Griegakademiet i Bergen og fra Norges musikkhøgskole i Oslo. Han avla diplomeksamen i Oslo domkirke i 2002, etter studier med Terje Winge og Kåre Nordstoga. Senere studerte han privat med David Sanger i Carlisle, England.
Otto Christian spiller regelmessig konserter både som akkompagnatør og solist. Han har spilt solokonserter på orgelfestivaler i Brno og Warsawa, og i sommer spiller han konserter i Mariakirken og Johanneskirken under Bergen Orgelsommer.
De siste 17 årene har han vært organist for Sølvguttene og turnert med dem i USA og Europa, bl.a. i St. Bartholomew´s Church-NYC, Berliner Dom, Thomaskirche - Leipzig, St. Michaelis-Hamburg, St. Martin in the Fields-London og festivaler på Rhodos og i Polen. Han har også medvirket på mange radio- og TV-produksjoner og Cd-innspillinger. Til høsten spiller han på turneer med dem til Nord-Norge og Danmark.
I fire korte perioder har han vikariert som katedral-organist i Gloucester Cathedral i England sammen med Gamle Aker kirkekor, og i seks år var han fast organist på juleturné med trompetist Ole Edvard Antonsen.

Det er gratis adgang på konsertene, men det er mulighet for å støtte konsertarbeidet ved å gi en kollektgave. Sommerens konsertserie støttes av Norsk Kulturråd. Hønefoss menighetsråd er arrangør. Vi ønsker velkommen til sommerens konserter i Hønefoss kirke.

 

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa