Haaland-mål og Nyland-redninger ga seier i Serbia

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Erling Braut Haaland har nettopp satt inn Norges ledermål i nasjonsligakampen mot Serbia. Erling Braut Haaland har nettopp satt inn Norges ledermål i nasjonsligakampen mot Serbia. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Erling Braut Haalands 10. mål for Ståle Solbakken og noen elleville redninger av Ørjan Nyland ga Norge 1-0-seier i Serbia og en drømmestart på nasjonsligaen.

Haaland var ikke i nærheten av å treffe mål første gang han fikk sjansen i Beograd, men neste gang kunne han ikke bomme. I det 26. minutt spilte Martin Ødegaard perfekt fram til Marcus Holmgren Pedersen, som føk mot dødlinjen og slo hardt inn. Ballen passerte keeper, og fra kort hold trengte superspissen bare å sette foten på ballen for å score sitt 16. landslagsmål.

Da ble det helt stille på Røde Stjernes gigantarena, som var bare en tredels full. Målet ble VAR-sjekket i nesten tre minutter (for mulig offside) og deretter godkjent. Det varte så lenge at spillerne løp ut til siden for å drikke i varmen og måtte fløytes tilbake for avspark.

Serbia presset mye av kampen, og første kvarter i 2. omgang kom laget til flere kjempesjanser som ble stoppet av Nyland. I det 49. minutt stoppet han en dobbeltsjanse ved Luka Jovic og Dusan Tadic, i det 56. minutt en trippelsjanse ved Darko Lazovic, Jovic og Sergej Milinkovic-Savic.

– En veldig bra gjennomført bortekamp. I første omgang var vi det beste laget. De hadde ballen en del, men vi var det farligste laget og hadde de største sjansene. Så åpnet vi 2. omgang litt svakt, og de skapte noen farlige situasjoner. Vi fikk justert det, men var ikke helt på samme nivå. Så slapp de litt opp for ideer, og da skapte de ikke mye, oppsummerte Solbakken.

– Så var vi litt unøyaktige så vi ikke fikk punktert det.

Strafferop

I det 60. minutt skrek serberne på straffe da Tadic gikk over ende i duell med Alexander Sørloth. Mitrovic kjeftet på seg gult kort da de ikke fikk det.

I det 78. minutt var det VAR-sjekk da serberne ville ha straffe for hands, men igjen ble de avvist.

Serbia vant cornerstatistikken 12-0, men Norge sto imot. Spillerne ikke bare vant dueller og spilte til krampa tok dem. De halte ut tiden, lå nede og vant en kamp de var enige om at de ville tapt for ikke så lenge siden.

– Jeg føler dette er et resultat vi ikke ville fått for noen år tilbake. Vi evner å vinne kamper på en litt stygg og kynisk måte, og det viser at vi har tatt steg, sa Martin Ødegaard i intervjusonen.

Oppvarming

Serbia kom aldri ut til oppvarming før kampen. De norske var friskest fra start, og de første ti minuttene hadde Norge over 60 prosent ballbesittelse. Etter ti minutter hadde derimot hjemmelaget gjort unna sin oppvarming og overtok taktpinnen. Besittelsen jevnet seg raskt ut, og ved pause var det Serbia som var over 60 prosent.

Norge så ut til å trives med å forsvare seg i en stram 4-5-1-formasjon og satse på kontringer, slik serberne hadde vært henvist til i starten. Leo Østigård og Stefan Strandberg stanget unna innleggene fra Lazovic og Filip Kostic, og hindret at de nådde Mitrovic.

– Han er litt som en kenguru, sa Strandberg om makkeren som spratt i været og nikket unna gang på gang.

Virkelig farlig ble det ikke foran Norges mål før pause. Det ble det derimot i andre ende av banen, først da Mohamed Elyounoussi i det 18. minutt vant en luftduell og stusset Haaland alene gjennom. Han var helt fri, men traff dårlig og så avslutningen fyke høyt over og langt utenfor mål.

Revansj

Så kom det norske ledermålet, som tvang hjemmelaget til å heve intensiteten. I det 33. minutt holdt et dårlig klareringsspark fra Ørjan Nyland på å bli skjebnesvangert. Han beveget seg ut på siden, ble presset og sleivet ballen ut over sidelinjen. Serbia tok kastet raskt, og Nyland nådde ikke tilbake i mål før et livsfarlig innlegg gjennom målgården nær ble satt i mål.

Serbia kom til flere muligheter det siste kvarteret, da Mitrovic omsider kom til avslutninger uten å treffe godt nok. Etter pause skulle Nyland mer enn revansjere seg for sin dårlige involvering i første omgang, med superredningene som tok vare på ledelsen.

Haaland ble byttet ut med Morten Thorsby da Norge forsvarte ledelsen med nebb og klør, og det holdt hele veien.

Dermed ble det revansj også for et av denne norske landslagsgenerasjonens bitreste tap og en perfekt opptakt til søndagens bortekamp mot Sverige. Men det er mange slitne bein å pleie.