fredag, 13 mai 2022 08:17

Lørenskogsaken: Oppdatering om trusselbrevet

Skrevet av
Lørenskogsaken: Oppdatering om trusselbrevet Foto: NTB

Politiet får mange spørsmål knyttet til trusselbrevet i Lørenskogsaken. For å imøtekomme dette, går politiet nå ut med flere nye opplysninger til allmennheten.

 Noen av opplysningene har vært meddelt tidligere, noe har vært omtalt, men ikke bekreftet av politiet, noe bør korrigeres eller presiseres, og noe gjentas her for fullstendighetens skyld.

Trusselbrevet har helt fra begynnelsen vært et sentralt spor i saken. Dette gjelder uavhengig av hypotese, altså om det er utarbeidet som del av en villedning eller en reell kidnapping.

Trusselbrevet har vært gjenstand for omfattende tekniske og taktiske undersøkelser. Det har blant annet blitt undersøkt med tanke på DNA, fingeravtrykk, trykk, papir, konvolutt, printer, lingvistikk med mer.

I praksis vet vi så å si alt om dette dokumentet, med unntak av hvem som har skrevet det og hvor det er skrevet ut. Vi antar derfor at vi vil kunne komme i mål med dette så fort vi har riktig enhet eller forfatter å sammenlikne opp mot.

Etter en helhetsvurdering er vi nå kommet til at fordelene ved å dele mer informasjon overgår eventuelle ulemper i den videre etterforskningen. Vi ønsker også å bidra til åpenhet og sikre korrekt og nøktern informasjon til allmennheten om et meget sentralt spor i en sak med uvanlig stor allmenn interesse.

I beste fall vil oppmerksomhet rundt disse opplysningene også kunne bidra til nye relevante tips og ytterligere fremskritt i etterforskningen. Politiet har flere opplysninger og vurderinger rundt brevet, men ønsker av hensyn til etterforskningen heller ikke nå å dele alt.

Dette kan politiet si om brevet:

Enhet, operativsystem og skjermkort

Ved utforming av trusselbrevet er det benyttet Windows pc, med operativsystem Windows 10 eller 8. PC-en har hatt et integrert skjermkort, Intel HD Graphics 630.

Program og programinnstillinger

Ved utarbeidelse av brevet er det mest sannsynlig benyttet WordPad for Windows. Det er benyttet standardinnstillinger for font, linjeavstand og avsnitt. Sideoppsettet har vært Letter.

Papir

Papiret trusselbrevet er skrevet på samsvarer godt med Clas Ohlson, kopipapir, 75 g/m2, A-4, uten hull. Dette papiret er produsert i Portugal og selges hos Clas Ohlson. Det kan finnes andre papirtyper med lignende egenskaper hos andre utsalgssteder.

Printer

Trusselbrevet er mest sannsynlig skrevet ut på en blekkprinter fra Hewlett Packard (HP). Det er benyttet blekkpatron type HP 302 eller HP 304 fargepatroner.

Konvolutt

Den aktuelle konvolutten er en hvit, C-5 - konvolutt, produsert av Mayert Kuvert i Tyskland i september 2017. Konvolutten er solgt hos Clas Ohlson.

Forfatter

Politiet mener brevet mest sannsynlig er utformet av en eller flere personer med norsk som førstespråk, eller som av andre årsaker innehar gode norskkunnskaper. De andrespråkstrekkene vi ser i teksten antas med andre ord å være tilgjort eller tilsiktet.

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa