søndag, 10 april 2022 10:59

Ekstra sterke solstråler denne påsken

Hannah K. Johansen koste seg med appelsin på påskeskitur i solfylte Eggedalsfjellene i Buskerud for noen år siden. I år kan påskesolen bli ekstra sterk. Hannah K. Johansen koste seg med appelsin på påskeskitur i solfylte Eggedalsfjellene i Buskerud for noen år siden. I år kan påskesolen bli ekstra sterk. Foto: Erik Johansen / NTB

Finn fram solkremen og pass på! Påsken kommer sent i år, og dermed står sola høyere på himmelen, og solstrålene er sterkere, advarer Kreftforeningen.

– I områder i Sør-Norge med snø kan UV-strålingen denne påsken komme opp mot det nivået vi normalt har midt på sommeren. Også i Midt-Norge og Nord-Norge vil UV-strålingen bli så høy at det er nødvendig å beskytte huden, spesielt der det er snø, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Sammen med Kreftforeningen, Meteorologisk institutt og NILU – Norsk institutt for luftforskning har DSA sendt ut en veiledning med tips før påskeferien.

– Nå på våren øker UV-strålingen mye fra dag til dag, og i påsken og framover er sola sterk nok til å gjøre oss solbrente på kort tid. En halvtime kan være nok, sier Nilsen.

Smøretips

Det advares om at vinterblek hud lett blir solbrent, og at dette gjelder uansett om du skal jobbe i hagen, er på fjellet, driver med båtpuss eller sitter på kafé.

En undersøkelse Kreftforeningen har gjort i samarbeid med DSA, viser at én av fem ble solbrent før de rakk å smøre seg.

– Det er nettopp når du ikke tenker at du skal sole deg, men bare være utendørs, at du gjerne blir brent. Faktisk viser undersøkelsen at det er mer vanlig å bli solbrent når man gjør noe annet enn å sole seg, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Undersøkelsen viser også på at mange glemmer solkremen igjen hjemme.

– Vår oppfordring er at solkremen skal være like viktig å ha med seg som lommebok og mobil. Eller som Kvikk Lunsj og skismøring, hvis du er på fjellet, sier Ross.

UV-varselet for påsken kan sjekkes på nettsidene til Institutt for luftforskning eller hos Yr. Foreløpig viser det at Sør-Norge og Midt-Norge får moderat stråling i områder med snø, mens det blir svak/moderat stråling i snøen i Nord-Norge. Uten snø blir strålingen noe svakere.

Oppsøk skygge

På Østlandet er det uvanlig lite snø både til fjells og i lavlandet, mens det på Vestlandet, i Midt-Norge og Nord-Norge er store snømengder på fjellet. Snøen reflekterer solstrålene og kan øke strålingen med 50 prosent.

– Ved overskyet eller disig vær er det lett å tenke at sola ikke er like sterk. Men UV-strålingen dempes ikke like mye som lyset, og du kan bli både solbrent og snøblind hvis du dropper solkrem eller solbriller, sier Lill Tove Nilsen i DSA.

Tips

Sammen har de fire offentlige institusjonene sendt ut noen tips til god solbeskyttelse før påskeferien.

1. Begrens tiden i sterk sol

2. Oppsøk skygge

3. Bruk klær, noe på hodet og solbriller

4. Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere

Sist redigert søndag, 10 april 2022 11:05

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa