fredag, 25 mars 2022 07:48

Dette skjedde i Ukraina i natt

Skrevet av
Naboer forsøker å slukke en brann i et hus som ble truffet av russisk artilleri i Kharkiv. Naboer forsøker å slukke en brann i et hus som ble truffet av russisk artilleri i Kharkiv. Foto: Felipe Dana / AP / NTB

Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til fredag 25. mars:

matko

Ukrainere venter i kø på matvarehjelp fra Røde Kors i Kharkiv. Foto: Felipe Dana / AP / NTB

 

* Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj snakket om håp og besluttsomhet i sin kveldstale til det ukrainske folk, én måned etter den russiske invasjonen.

– Landet vårt må gå mot fred, framover. For hver dag vi forsvarer oss, kommer vi nærmere den freden vi trenger så sterkt. Vi nærmer oss seier, vi kan ikke stanse ett eneste minutt, sa han. Zelenskyj fortalte også om samtalene tidligere på dagen med Natos og EUs ledere, som var samlet i Brussel, og om deres løfter om flere sanksjoner.

* Det internasjonale energibyrået IEA uttrykker bekymring for at byen Slavutitsj, der mange ansatte ved atomkraftverket Tsjernobyl bor, er utsatt for artilleriangrep. IEA sier at Ukraina torsdag informerte dem om at russiske styrker skyter mot ukrainske kontrollposter i byen.

* Ukraina har oppjustert listen over våpen de ber om fra USA. De sier de trenger ytterligere hundrevis av raketter til bruk mot stridsvogner og fly, ifølge CNN. I de siste dagene har de oversendt et dokument til USA der de sier at de trenger 500 Stinger-raketter mot stridsvogner og 500 Javelin-raketter mot fly hver dag.

* Den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov hevder at hans styrker har «frigjort» rådhuset i den beleirede ukrainske byen Mariupol. Kadyrov la ut en video på nyhetstjenesten Telegram med et opptak som han sier er en russisk parlamentariker som snakker til dem som har inntatt rådhuset og heist det russiske flagget over bygningen. Kadyrov skriver at «ukrainske banditter» rømte fra bygningen, og at hans styrker rykker fram i de østlige delene av byen og rydder dem for styrker fra den høyreekstreme Azov-bataljonen.

* Over 3.300 mennesker er torsdag evakuert fra ukrainske byer som er under angrep, opplyser visestatsminister Iryna Veresjtsjuk. De fleste av dem, rundt 2.700 mennesker, fikk reise ut av Mariupol og satte kursen mot Zaporizjzja i private kjøretøy. Imidlertid ble en kolonne med humanitære forsyninger og busser til evakuering nektet av russerne å kjøre til byen, for tredje dag på rad, sier Veresjtsjuk.

* FNs hovedforsamling fastslår i en ny resolusjon at Russland har skapt den humanitære krisen i Ukraina. Landet blir bedt om å avslutte krigen umiddelbart. Teksten ble torsdag vedtatt med støtte fra 140 land, mens 5 land stemte nei, og 38 land avsto fra å stemme. De fem landene som stemte nei, var Russland, Hviterussland, Syria, Nord-Korea og Eritrea.

* USAs president Joe Biden skal fredag besøke den polske byen Rzeszow nær grensa til Ukraina, opplyser Det hvite hus. Der blir han møtt av Polens president Andrzej Duda. Byen ligger rundt 80 kilometer fra grensa, på veien mellom Lviv og Krakow, og er første stopp for hundretusener av ukrainske flyktninger som kommer til Polen.

* Australia innfører sanksjoner mot Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko og en rekke russiske formidlere av desinformasjon. Lukasjenko, hans sønn Viktor og kone Galina er satt på sanksjonslisten på grunn av den strategiske støtten til Russland og det russiske militære, melder BBC. I tillegg er 22 russiske «propagandamakere og formidlere av desinformasjon» ilagt sanksjoner, blant dem toppledere i Russia Today, InfoRos og NewsFront.

utbombet bolighus

Boligblokker i Kharkiv som er sterkt ødelagt av et russisk angrep. Foto: Felipe Dana / AP / NTB

dod bror

En kvinne kysser sin bror som ble drept i et russisk angrep i landsbyen Mriya, under begravelsen i Baikove ved Kyiv. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa