torsdag, 03 mars 2022 15:39

Mange i Ringerike risikerer førerkortbeslag

Skrevet av
Mange i Ringerike risikerer førerkortbeslag Illustrasjonsfoto: Pixabay

Ifølge den nye førerkortforskriften, må sjåfører med diabetes søke om å fornye førerkort og legge ved legeattest innen 2022 er over – ellers risikerer de å miste lappen. Enda er det mange som ikke har søkt, noe som kan by på store problemer.

– Førerkortforskriften er blitt endret slik at personer som bruker blodsukkersenkende medisiner, må ha helseattest med maksimalt 5 års gyldighet , sier Synnøve Vebostad i Statens vegvesen. Hun legger til:

- Det innebærer at alle som bruker slike medisiner og som har et førerkort der det er mer enn fem år mellom utstedelsesdatoen og gyldig-til datoen, må fornye førerkortet i løpet av 2022.

Nye krav til førerkort for diabetikere

Disse kravene trådte i kraft i 2016, og siste frist for å fornye førerkortet er 1. januar 2023. Statens vegvesen anbefaler alle å søke i god tid, da flere tusen norske sjåfører risikerer å miste lappen om de ikke søker før året er omme.Trolig kommer det til å oppstå lange køer og behandlingstider når fristen nærmer seg. I verste fall vil du miste førerkortet til saken din blir behandlet.

Hvem gjelder de nye kravene for?

De nye kravene gjelder dem som mottar blodsukkersenkende medisiner som insulin og har førerkort med gyldighet på mer enn fem år. Årsaken til de nye kravene er at dem som mottar denne medisinen trenger tettere oppfølging, samt har økt risiko for trafikkuhell. Du kan få tillatelse til å kjøre lettere kjøretøy som personbil i inntil fem år, så sant du ikke har alvorlige senskader som nerveskader. 

Hvordan søker man om å fornye førerkortet?

Det holder med helt vanlig legeattest for å få beholde førerkortet. Du kan enten levere inn helseattesten eller du kan sende den i posten. Det finnes dessverre ikke digitale løsninger. Du vil motta beskjed fra Statens vegvesen når de har behandlet helseattesten din. Deretter kan du bestille nytt førerkort via internett, så sant bildet ikke må fornyes også.

Helsekrav til førerkort

Alle som har en tilstand, bruker medisiner eller har en sykdom som påvirker kjøreevnen må levere helseattest fra lege for å få førerkort. Legeattesten er en slags sakkyndig vurdering som sier noe om du oppfyller helsekravene til førerkort eller ikke. Denne vurderingen sendes til vegmyndighetene, og det er vegmyndighetene som avgjør om du får fornyet førerkortet ditt.

Hvem risikerer førerkortbeslag?

Du kan miste førerkortet en periode om du har hatt alvorlig føling som førte til at du svimte av. Kravene tilsier også at alvorlig hypoglykemi ikke skal ha oppstått i løpet av de siste 12 månedene. Du som sjåfør skal i tillegg passe på utvikling av hypoglykemi, samt sjekke blodsukkeret minst to ganger for dagen i forbindelse med kjøring.

Strengere krav til yrkessjåfører

Kravene for å beholde førerkort for tyngre kjøretøy er strengere, dersom du mottar behandling i form av insulin eller andre legemidler som senker blodsukkeret. Førerkortet vil heller ikke være gyldig i mer enn tre år om gangen. Du må i tillegg kunne vise logg for de siste tre månedene for å kunne motta helseattesten. 

De nye kravene kan være spesielt utfordrende for yrkessjåfører som f.eks. lastebilsjåfører. Dersom lastebilsjåfører og andre yrkessjåfører mister førerkortet, kan konsekvensen være at de også mister jobben. Mister man mister førerkort grunnet sykdom som diabetes, skal arbeidsgiver forsøke å omplassere deg til andre arbeidsoppgaver. Oppsigelse blir først aktuelt om dette ikke er mulig. Arbeidsmiljøloven for redusert arbeidsevne kan være aktuell i slike tilfeller.

Du har visse rettigheter dersom du mister førerkortet, enten det er på grunn av sykdom, bilulykker eller fartsovertredelser. Kontakt gjerne en advokat med kjennskap til førerkortbeslag for ytterligere bistand og rådgivning.

Dette må du tenke på som sjåfør med diabetes

Føling kan oppstå brått. Dersom du bruker insulin eller andre lignende legemidler, bør du alltid ha med deg druesukker i bilen. Søt drikke kan også være et alternativ som er lett å ha med seg på kjøreturen. Du må også ha inngående kjennskap til hypoglykemi, det vil si såpass alvorlig føling at du trenger hjelp av andre.

Hvorfor ble det innført nye helsekrav til førerkort?

Helsekravene for å få førerkort og beholde førerkort tilsier at alle må levere inn egenerklæring – men dem med sykdom som diabetes må i tillegg levere inn legeerklæring. EU har hatt disse kravene lenge, og nå fulgte Norge etter for å øke trafikksikkerhet og gi likere behandling.

– Det blir nå enklere for legene og førerkortsøkerne å se hvilke krav som gjelder, det blir mindre rom for skjønn, og dermed mer lik behandling, sier divisjonsdirektør Svein Lie. I tillegg til diabetikere, er reglene også strammet inn for andre grupper:

  • Pasienter med søvnapnè eller narkolepsi
  • Pasienter som mottar vanedannende medisiner som diazepam/benzodiazepiner i store doser
  • Kols og pasienter med respirasjonssvikt
  • Kognitive funksjoner som demens
  • Yrkessjåfør må ha syn på begge øynene for klasse 2 og 3

Dersom du tror du rammes av de nye forskriftene, bør du søke om å fornye førerkortet så snart som mulig.

green balls

Sist redigert torsdag, 10 mars 2022 11:19

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa