mandag, 22 november 2021 09:57

Ringerikes Blad fikk ikke fly drone på Hovsenga

Skrevet av
Dronefoto tatt etter lovlig dispensasjon den 17.9.2021 Dronefoto tatt etter lovlig dispensasjon den 17.9.2021 Foto: Frank Tverran / Nitar AS for RingeriksAvisa.no

Etter at Ringerikes Blads dronepilot fløy ulovlig inn i naturreservatet på Hovsenga, søkte avisa om dispensasjon til å fly drone i området. Det fikk de ikke. I en ny søknad forsøker de å omgå fakta for å få ta bilder fra lufta dersom det skulle gå et ras i området.

Avisa slapp overtredelsesgebyr slik Statsforvalteren hadde anbefalt, men fikk avslag på sin klage til Miljødirektoratet. Denne avgjørelsen er endelig.

Men Miljødirektoratet understreker i sitt avslag at Ringerikes Blad vil kunne få tillatelse til droneflyging dersom de søker for spesifikke tidspunkt.

Tidspunkt blir tidsrom

I håp om å få det som de vil, vrir Ringerikes Blads redaktør Miljødirektoratets "spesifikke tidspunkt" om til følgende i sin nye søknad:
"Vi har nettopp mottatt svar fra Miljødirektoratet. Der går det fram at Statsforvalteren kan gi tillatelse dersom det
søkes for et spesifikt tidsrom.."

Dette skriver de i en epost til Statsforvalteren etter at de tidligere søkte om å få fly drone etter eget forgodtbefinnende i hele november måned. Men det fikk de ikke.

Ny søknad fra Ringerikes Blad førte delvis fram

Denne gangen kom søknaden om dispensasjon før flygningen fant sted. Ringerikes Blad fikk til slutt lov å fly drone på Hovsenga. Vedtaket lyder slik:

Statsforvalteren gir tillatelse til droneflyving for fotografering i Hovsenga naturreservat. Tillatelsen er gitt med hjemmel i naturmangfoldloven § 48. Tillatelsen gis på følgende vilkår:

  • Tiltaket skal gjennomføres så skånsomt som mulig og ta hensyn til naturverdiene. Flyving i nærheten av ansamlinger av fugl skal ikke forekomme.
  • Det skal ikke flys med mer enn én drone av gangen.
  • Antall dager med flyving skal begrenses til det nødvendige, og skal ikke overskride 3 (tre) dager. Tillatelsen er gyldig til og med 30.11.2021.
  • Total effektiv flyvetid skal begrenses til det nødvendige, og skal ikke overskride 60 (seksti) minutter per dag med flyving.
  • Dronen styres av godkjent droneoperatør.
  • Denne tillatelsen skal være tilgjengelig i felt, og kunne forevises oppsyn og politi. Statsforvalteren har bare vurdert søknaden etter verneforskriften. Vi forutsetter at det innhentes tillatelser etter annet lovverk om nødvendig. Statsforvalteren vil eventuelt kunne komme inn igjen i saken i den forbindelse.

Dermed kan Ringerikes Blad, som er godkjent som droneoperatør, ta dronebilder på Hovsenga de dagene som er igjen av november.

Sist redigert mandag, 22 november 2021 19:12

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa