fredag, 08 oktober 2021 14:52

Nobelkomiteen: Fredsprisen understreker hvor viktig journalistikk er

Journalistene Dmitrij Muratov og Maria Ressa er tildelt Nobels fredspris for 2021. Journalistene Dmitrij Muratov og Maria Ressa er tildelt Nobels fredspris for 2021. Foto: AP / Mikhail Metzel / Aaron Favila / NTB

Nobelkomiteens leder har liten tro på at fredsprisen til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov vil løse farene journalister møter i en rekke land.

– Denne prisen vil ikke løse problemene journalister og ytringsfriheten står overfor, men vi håper den retter lys mot viktigheten av journalistikk og hvor farlig det er å utøve ytringsfrihet, sier Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen.

Slik mange hadde spådd på forhånd, ble årets fredspris en journalistpris. Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov er tildelt Nobels fredspris for 2021 for sin innsats for ytringsfrihet i henholdsvis Filippinene og Russland.

– De er samtidig representanter for journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

Tilhører drepte journalister

Muratov er sjefredaktør for den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta, som han var med på å grunnlegge i 1993.

Siden 2000 har seks av avisens journalister blitt drept. Prisen tilhører dem, sier fredsprisvinneren.

– Jeg kan ikke ta æren for dette. Det er Novaja Gazetas pris. Den er for dem som døde mens de forsvarte folks rett til å ytre seg fritt, sier han til det russiske nyhetsbyrået Tass.

– Novaja Gazeta er den mest uavhengige og prinsipielt maktkritiske avisen i dagens Russland, skriver Nobelkomiteen i sin begrunnelse.

– I sjokk

Filippinske Maria Ressa var i sjokk etter at hun fikk vite om tildelingen. Trass i at hun flere ganger har fått reiseforbud, håper hun å kunne komme til Oslo for fredsprisutdelingen.

– Jeg er litt i sjokk. Det er virkelig emosjonelt. Men jeg er glad på vegne av teamet mitt og vil takke Nobelkomiteen for å anerkjenne hva vi går igjennom, sier Ressa til TV 2.

Ressa var i 2012 med på å grunnlegge nettstedet Rappler, som hun fortsatt leder. Nettstedet har vært særlig kritisk i sin omtale av Filippinenes president Rodrigo Duterte, spesielt hans sterkt omdiskuterte krig mot narkotika.

Duterte har også slått hardt ned på journalister de siste årene, og flere er blitt fengslet, gjerne med fabrikkerte anklager om våpenbesittelse mot seg.

I en videostream via Rappler sier Ressa at hun antar at filippinske myndigheter ikke vil være fornøyd med prisen. Duterte har i et intervju med henne sagt at hun kan bli drept, og at han kan gjøre det selv.

Nominert av Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre var blant dem som nominerte Ressa til fredsprisen. Han var rørt over tildelingen.

– Muratov og Ressa er to individer med ekstremt mot, som med fare for eget liv gjør sitt arbeid i journalistikkens tjeneste. De fortjener den anerkjennelsen denne prisen gir, og betydningen for dem er stor, sier Støre.

Han sier at grunnen til at han blir rørt, er at han har hatt flere møter med modige journalister som gjør sin jobb tross drapstrusler.

Kreml gratulerte

Også statsminister Erna Solberg (H) gratulerer prisvinnerne.

– Denne prisen er en støtteerklæring til pressefolk og journalister over hele verden, sier hun.

På spørsmål om prisen kan påvirke Norges forhold til Russland, svarer Solberg:

– Jeg registrerer at Putins pressetalsmann har gratulert, så det tenker jeg går fint.

Heller ikke professor i russlandsstudier Pål Kolstø ved Universitetet i Oslo tror at tildelingen vil forsure forholdet mellom Norge og Russland.

– Det ville vært meningsløst, sier han og peker på at Novaja Gazeta ikke er en forbudt avis i Russland.

Dømt til fengsel i 2020

Tildelingen av fredsprisen til Ressa og Muratov kom til rett tid, mener generalsekretær for Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen.

Hun kaller Maria Ressa og Dmitrij Muratov en inspirasjon for alle som tror på pressefrihet og demokrati.

Ressa ble i 2020 dømt til opptil seks års fengsel for ærekrenkelser og flere andre forhold.

– Dommen er sterkt kritisert og sees på som et forsøk fra det filippinske regimet på å kneble pressefriheten, sier Floberghagen.

Omstridt pris

For to år siden var det Etiopias statsminister Abiy Ahmed som fikk fredsprisen. Siden da har det brutt ut krigshandlinger i Tigray-regionen nord i landet, der Ahmed har satt inn regjeringsstyrker og sultkatastrofe truer. Etiopia utviste også nylig en rekke FN-topper fra landet.

På spørsmål fra NTB om Ahmed har levd opp til nobelkomiteens forventninger, svarer Reiss-Andersen:

– Jeg vil ikke kommentere tidligere priser i dag, men jeg kan nevne at situasjonen for pressefriheten i Etiopia i dag er veldig langt fra ideell og er under alvorlige restriksjoner.

Sist redigert fredag, 08 oktober 2021 15:16

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa