mandag, 16 august 2021 12:57

Upsete Fjellstove: Omkranset av en vakker natur og gjestfrihet

Daglig leder Ingrid Sandnes (72) som ønsker å skape en særegen atmosfære for sine gjester med norsk hjemmelaget mat. Daglig leder Ingrid Sandnes (72) som ønsker å skape en særegen atmosfære for sine gjester med norsk hjemmelaget mat. Foto: Trond Schieldrop

Skal du oppleve fjellets magiske krefter og la naturen styrke kropp og sjel, er Upsete Fjellstove verdt en opplevelse. Den ligger 886 m.o.h. øverst i Upsetedalen.

Med tog fra Hønefoss til Myrdal og Upsete tar turen tre timer. Her er det verken internett- eller mobildekning men vakker natur og et hyggelig vertskap som gjør at du for en stakket stund kan glemme kjas og mas hjemme og nyte gjestfriheten i autentisk 1950-talls stil.

Det er også intensjonen til daglig leder Ingrid Sandnes (72) som ønsker å skape en særegen atmosfære for sine gjester med norsk hjemmelaget mat. – På fjellstova kan våre gjester oppleve vakker natur både sommer og høst og nyte stillheten i dagligstua med en god bok. Kan du ha det bedre, spør hun.

Strålende vær

jenny

Jenny Marie Schieldrop stortrivdes i den vakre naturen som omslynget Upsete Fjellstove. Foto: Trond Schieldrop

30. juli da min kone Jenny Marie og undertegnede besøkte Upsete Fjellstove var været strålende og med temperaturer over 20 grader. – Det er ikke ofte været er så bra som i dag. Men, sier Ingrid, når det er sagt, merker også vi klimaendringene. Været er blitt mildere sammenlignet med begynnelsen av 1990-tallet. I nærheten av Upsete har vi en isbre med evig snø men de senere årene har den krympet betraktelig, noe som er bekymringsfullt, sier Sandnes. Hun mener fjellstova er et ideelt rekreasjonssted for folk fra Ringerike. – Her kan de koble av og oppleve mange naturskjønne fjellområder i fjellheimen.

Lange tradisjoner

Fjellstove ligger ved Upsete stasjon på Bergensbanen ved vestmunningen av Gravhalstunnelen 3 timers togtur fra Hønefoss og to timer fra Bergen. Fjellstova er omkranset av en majestetisk fjellheim mellom Sognefjorden og Hardangerfjorden hvor Myrdal med Flåmsdalen er nærmeste jernbanestasjon. – Fjellstova ble bygd i 1938 på branntomta etter et hotell fra anleggsperioden for Bergensbanen i begynnelsen av 1900-tallet. Bygningen ble utvidet i begynnelsen av 1950-tallet og har i dag 40 sengeplasser.


Drift av fjellstova

Siden Ingrid påtok seg driftsansvaret har intensjonen vært å videreføre driften slik tante Kirsti gjorde det. – Jeg ble som en datter for henne. Jeg var her i sommerferier og fikk førsteinnblikk i hvordan en fjellstue skulle driftes. Fra 1990-tallet fikk jeg det administrative ansvaret i feriene mens hovedjobben var fysioterapeut for Stamina i Oslo.

Folkehelse

Som utdannet fysioterapeut er Ingrid vant til å snakke med mennesker. – Som behandlende fysioterapeut og en del av bedriftshelsetjenesten har jeg kommet med råd og veiledning til pasienter. Denne erfaringen har kommet godt med i jobben som daglig leder på fjellstova. På mange måter driver jeg med folkehelse. Hos oss har våre gjester fri tilgang til vakker natur og kan bygge opp kropp og sjel.

Tøffe værforhold

Lørdag 20. februar 2020 ble Upsete rammet av et kraftig snøskred som ødela en hytte og begravde store deler av Fjellstova med 6-7 tonn med snø. – Jeg fikk sjokk da jeg så skredskadene og jeg var helt sikker på at fjellstovas tid var forbi, sier Sandnes, som med egne øyne så snømassene og skadene. I første etasje var det snø i hele gangen og langt inn på soverommene, og i enden av gangen så jeg bare en vegg av snø. Heldigvis var fjellstova stengt for vinteren frem til mars og ingen familie oppholdt seg i den knuste hytta. Snøskredet var så stort at det gikk over jernbanelinja og et tog som kom ut av Gravhalstunnelen kjørte rett inn i skredet uten menneskelige og materielle skader. Takket være iherdig innsats fra Upsete Velforening ble all snø måket ut av bygningen slik at vi kunne åpne dørene for våre gjester i mars. Utbedring av skader i alle rom ble finansiert av egen lomme.

Viktig del av hverdagen

Fjellstova er en viktig del av hverdagen til Sandnes og hun setter enorm pris på mange gode tilbakemeldinger fra gjester. – Jeg har fortsatt god helse og har dyktige medarbeidere som gjør det mulig å opprettholde driften på en forsvarlig måte, sier hun til slutt.


{af}Rallarer og slusker bygde Bergensbanen

Uten byggingen av Bergensbanen hadde kanskje ikke Upsete Fjellstove sett dagens lys. Bergensbanen ble åpnet 27. november 1909 av kong Haakon 7. Byggingen bød på store tekniske problemer, ikke minst på den 100 kilometer lange høyfjellsstrekningen mellom Mjølfjell og Geilo. Takket være innsatsen rallarer og slusker ble en av Norges mest spektakulære jernbanestrekninger åpnet. I 1894 ble det bygd en rallarvei fra Mjølfjell til Upsete der det ble bygd en anleggsby som på det meste hadde over 1000 innbyggere med butikker, skole, bakeri, kirke, gravplass og ett av Norges første elektrisitetsverk. Her bidro rallarer og slusker med å grave ut Gravhalstunnelen. De hadde tøffe forhold, mye blodslit og de ble utsatt for mange ulykker. På tomta der Fjellstova står i dag var det et rallarhotell som brant ned. Upsete Fjellstove ble bygd opp på murene av hotellet. – I dag finnes det rester av steintufter fra anleggsperioden som er vanskelig å oppdage med det blotte øyet, sier Sandnes.{/af}

upsete

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa