mandag, 02 august 2021 12:08

Smitten opp over 50 prosent - Nakstad slår alarm

Skrevet av
Smitten med covid-19 er kraftig økende i Norge. Bildet viser en testpakke på Ullevål sykehus i Oslo. Smitten med covid-19 er kraftig økende i Norge. Bildet viser en testpakke på Ullevål sykehus i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Koronasmitten i Norge har økt med 53 prosent på bare én uke. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad frykter nå en fjerde smittebølge før skolestart.

I forrige uke ble det meldt om totalt 2.187 nye smittede i Norge, en økning på 53,2 prosent fra 1.428 smittede uka i forveien, viser en sammenstilling av nasjonale smittetall som NTB har gjort.

NTB har tatt utgangspunkt i tallene som meldes fra registeret MSIS like etter midnatt hver dag.

I Oslo viser kommunale tall at smitten har økt med 86,8 prosent til 282 smittede i forrige uke, opp fra 151 uka i forveien.

Frykter fjerde bølge

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad ser med bekymring på utviklingen.

– Det mest bekymringsfulle ved at veldig mange kommuner nå har stigende smittetrend, er at man ikke skal klare å slå ned utbruddene før skolestart, skriver han i en SMS til NTB.

– Da kan vi gå inn i en fjerde smittebølge med deltavirus før vi er i mål med vaksinasjonsprogrammet. Det kan i så fall gi betydelig økt smitte blant uvaksinerte, og ny stigning i alvorlige sykdomstilfeller og innleggelser, advarer han.

Nakstad understreker at det er stor usikkerhet om utviklingen videre.

– Heldigvis vil veldig mange bli vaksinert de neste ukene. Det vil gjøre det lettere å beholde kontrollen i noen uker til.

Deltavarianten har overtatt

Den kraftige smitteøkningen kommer i kjølvannet av at deltavarianten er blitt dominerende i Norge.

Folkehelseinstituttet (FHI) fastslår i sin siste risikovurdering at deltavarianten har større spredningsevne enn alfavarianten, som dominerte fram til sommeren. Deltavarianten er mer smittsom enn alfa og smitter også i større grad vaksinerte og personer som har hatt covid-19 tidligere.

Vaksinering ser likevel ut til å beskytte godt mot sykehusinnleggelse og død.

Ifølge risikovurderingen er det middels sannsynlig med en økende epidemi i august og september, med 2.000–3.000 smittetilfeller per uke.

Deltavarianten har også utløst en kraftig smitteøkning i mange andre land.

Sist redigert mandag, 02 august 2021 12:16

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa