onsdag, 09 juni 2021 12:50

Viking-slektskap funnet ved hjelp av ny teknologi

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Viking-slektskap funnet ved hjelp av ny teknologi Illustrasjonsfoto: Pixabay

Ny DNA-teknologi har gjort det mulig for forskere å bevise slektskap mellom to vikingskjeletter – én som ble funnet i Danmark, og den andre i England.

Det er en kombinasjon av DNA-teknologi og tilgang til en mengde materialer som har gjort at forskere har klart å finne koblingen mellom de to danske vikingene som levde på 1000-tallet.

Forskerne har hatt en mistanke om at de to, den ene som ble funnet i Otterup i Fyn i Danmark i 2005, og den andre som ble funnet i en massegrav i Oxford i England, var i slekt.

Ved hjelp av den nye teknologien har de klart å bevise nettopp dette. De to vikingene var enten halvbrødre eller onkel og nevø.

– Det som er nytt nå, er at vi kan såpass mye om DNA at vi kan begynne å se familierelasjoner, og det kan vi kun fordi vi har såpass mye materiale å forske på, sier forskningssjef Lasse Sørensen ved det danske Nationalmuseet.

Han sier at med tradisjonelle arkeologiske metoder uten DNA-analyse ville det vært umulig å finne ut at de to vikingene var i slekt. Derfor er dette funnet helt spesielt, og forskerne håper det vil bidra til å bedre forstå vikingens levevilkår i perioden.

Skjelettene er en del av utstillingen «Tokten» på Nationalmuseet i København som åpner 26. juni.

Sist redigert onsdag, 09 juni 2021 12:52

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa