mandag, 22 mars 2021 15:23

Næringslivet i Hemsedal er frustrert over koronatiltakene

Skigaarden i Hemsedal Skisenter må holde stengt i påsken. Det har blant annet ført til at flere ansatte har blitt permittert. Skigaarden i Hemsedal Skisenter må holde stengt i påsken. Det har blant annet ført til at flere ansatte har blitt permittert. Foto: Halvard Alvik / NTB

Nedstengingen av Viken har ført til frustrasjon i næringslivet i Hemsedal. De har ingen forståelse for tiltakene, som de mener fører til tap av arbeidsplasser.

Koronatiltakene har gått hardt utover påskekommunene i Viken. Hemsedal er en av kommunene som har hatt lavt smittepress over lengre tid. Allikevel må alle butikker og varehus i bygda holde stengt, og serveringssteder kan kun tilby takeaway.

Erik Teigen, utbygger og daglig leder i Skigaarden, som blant annet driver hytteutleie og restaurant i Hemsedal, er frustrert over behandlingen kommunen og næringslivet har fått den siste tiden.

– Beslutningene må fattes lokalt

– Nei altså, vi har stengt. Vi har hatt tett og god dialog med lokale og sentrale myndigheter. Vi har fortløpende tilpasset tiltakene til smittesituasjonen. Sammen med kommunen har vi klart å holde smitten nede – selv i store utfartsperioder som vinter- og juleferien. Nå føler vi ikke lenger at små og store kommuner blir behandlet likt. 51 kommuner kan ikke bli smurt sammen som en mastodont av et fylke, mener han.

Teigen forstår at situasjonen i landet er svært krevende, og at nasjonale myndigheter må handle. Han føler derimot at alle kommunene i Viken, uavhengig av smittepress, har blitt skåret over én kam, og at det ikke er rettferdig.

– Beslutningene må fattes lokalt, og de må være forholdsmessige. Slik er det gjort så langt under pandemien. Slik praktiseres det overfor Oslo, og slik ble det gjort overfor Ålesund i helgen. Alle kommuner må behandles likt, sier han.

Flere står uten jobb

Teigen forteller at tiltakene kom som et sjokk. Han mener at arbeidet næringslivet har gjort, burde blitt vektlagt i større grad.

– Vi har vært systematiske og jobbet beinhardt under pandemien for å løse en smittesituasjon som vi visste ville komme. Gjennom systematisk arbeid har vi dokumenterte resultater. Vi hadde kun 15 registrerte tilfeller med mutert virus i vinterferien, og vi beholdt kontrollen, sier han.

Situasjonen har ført til at Skigaarden ikke bare måtte stenge, 60 ansatte står nå uten arbeid.

– Nå har vi da kommet i den situasjonen at jeg må si til mine ansatte: «Dere har gjort en fantastisk jobb, men dessverre så stoler ikke de sentrale myndighetene på jobben som vi har gjort, så vi må permittere dere fordi vi ikke får lov til å holde åpent». Det er frustrerende, forteller Teigen.

Han mener at det må sørges for at reiselivet i Norge er sterkt også etter pandemien.

– Vi har selvsagt forståelse for at hensynet til liv og helse trumfer alt under en pandemi. Men vi har ingen forståelse for at man uten lokale vurderinger innfører tiltak som fører til tapte arbeidsplasser og langvarige konsekvenser for en hel næring og enkeltpersoner, sier han.

teigen
Eier og utbygger av Skigaarden i Hemsedal, Erik Teigen, er frustrert over behandlingen av næringslivet i Hemsedal. Foto: Torstein Bøe / NTB

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa