fredag, 12 mars 2021 07:48

Hadeland Glassverk relanserer norsk designikon fra 50-tallet.

Skrevet av
Willy Johansson tegnet Siri 1953. Nå starter Siris reise i moderne tid! Willy Johansson tegnet Siri 1953. Nå starter Siris reise i moderne tid! Foto: Hadeland Glassverk

Pressglasserien og designikonet Siri fra 1954 representerte vakkert design til folkelig pris, og ble en bestselger. Nå starter Siris reise i moderne tid!

Serien er signert den prisbelønte norske glassdesigneren Willy Johansson. Willy ønsket å produsere en ny kolleksjon med hverdagsglass, som skulle være pen, men rimelig og tilgjengelig for folk flest.

Serien er basert på Willy Johanssons originale tegninger fra 1953 men inkluderer også helt nye produkter.

Willy Johansson hadde fylt 100 år i år. En relansering av en av Willy Johanssons mest folkekjære serier er en fin måte å hedre ham på sier designer Christian Svinddal, som også har designet flere nye produkter i serien.

Siri - en liten revolusjon på 50-tallet

Siri med sine karakteristiske riller, brøt med datidens konvensjonelle glassform og lanseringen av Siri ble ansett som revolusjonerende i pressglassets historie.

Serien ble en bestselger av dimensjoner, og har vært etterspurt i flere tiår, etter at det ble tatt ut av produksjon.

Pressglassmetoden, en produksjonsmetode der glassmassen fylles i en metallform og presses sammen, kom til Norge rundt 1840. Denne produksjonsmetoden var rimeligere enn tradisjonell formblåsing og åpnet i sin tid for masseproduksjon av glass, noe som gjorde glass fra å høre borgerskapet til, til å bli allemannseie.

Willy Johansson - en av Hadeland Glassverks viktigste designer

Willy Johansson (1921-1993) var ansatt ved Hadeland Glassverk i over 40 år, blant annet som kunstnerisk leder og designer. Johansson var tredje generasjons glassarbeider og mottok en rekke priser og utmerkelser for sitt arbeid. Hans formgivingskunst har preget Hadeland Glassverk mer enn noen annen designer, og flere av hans design er fremdeles i produksjon. Foruten Siri-serien kan nevnes Tangen (1958), Lord (1988) og Oslo (1969).


Siri - et designikon

Siri er nydelig å dekke bord med og skaper en vakker stemning i all sin enkelhet. I tillegg til vannglass og den ikoniske muggen relanseres bl.a. asjetter, boller, eggeglass, og skål med lokk.

Nyheter i serien er en vakker blomstervase, telys, store vannglass og kakefat på stett, designet av Christian Svinddal.

I løpet av 2021 kommer det fargerike nyheter som perler på et snor. Følg med!

siriglass

Mange eldre mennesker vil huske disse fra sin barndom. Foto: Nina Holst

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa