tirsdag, 15 desember 2020 08:10

Brannvesenet advarer mot julebelysning

Det er ikke overraskende om du ser en av disse i førjulstiden – hus eller hytter med massevis av julebelysning. Det er ikke overraskende om du ser en av disse i førjulstiden – hus eller hytter med massevis av julebelysning. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Svært mange har pyntet med lys utendørs i år. Det kan føre til økt brannrisiko om ikke forholdsregler tas, sier brannsjef i Vestfold Interkommunale Brannvesen.

– Strøm på avveie kan utløse varmgang, som i verste fall kan føre til brann, sier Per Olav Pettersen. Han er brannsjef i Vestfold Interkommunale Brannvesen.

I år har nemlig ekstra mange dekorert boligen sin med lys. Flere butikker melder om rekordsalg.

Men selv om det kan se fint ut fra utsiden, kan julebelysningen føre til økt brannrisiko om ikke det blir tatt forholdsregler.

– Utendørs må du kun bruke utstyr som er produsert for utendørs bruk. Sjekk at det er CE-merket og har en IP-klassifisering, sier Pettersen, som anbefaler LED-belysning.

– Bytt til LED

De trekker nemlig betydelig mindre strøm, som igjen gir mindre belastning på det elektriske anlegget, kontakter, koblinger og ledninger tilhørende utebelysningen.

– Eldre julebelysning, med halvråtne eller sprø ledninger, må byttes ut. Er det svidd eller brunt rundt en pære, har plasten vært utsatt for høy temperatur og sikkerheten til produktet er svekket. Gamle glødepærer til juletrebelysning kan avgi høy varme. Bytt til LED, er hans oppfordring.

Videre opplyser han om at ledningen til julebelysningen aldri må gå over dørterskelen eller gjennom vinduet hvor den kan komme i klem eller bli skadd.

– Bruk utendørskontakter og beskytt gjerne disse ekstra mot regn. Skru av julebelysningen, og trekk ut kontakten om natten og når du reiser bort.

– Følger folk disse rådene, og samtidig tar hensyn til naboene, ønsker vi i brannvesenet våre innbyggere en hyggelig førjulsstemning i mørketiden, sier Pettersen.

Tips om julebelysning

  • Se over eldre julebelysning. Er ledningene sprø eller skadet bør julelysene byttes ut.
  • Skru av julebelysningen om natten eller når du reiser bort. Lyslenker består av mange små lamper, og hvis en eller flere lamper slutter å virke, vil resten lyse med økt styrke. Lampene kan da bli for varme og føre til at julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten ta fyr.
  • Skift lyspærer ved ujevnt lys. Hvis lampene lyser med ujevn lysstyrke, kan noen av lampene bli for varme.
  • Bare bruk belysning ute som er egnet for utendørs bruk. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet, hvor den kan komme i klem eller bli skadet. Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk.
  • Spar strøm ved å bytte til LED-belysning og tidsstyring.

Kilde: Norsk Brannvernforening

Sist redigert tirsdag, 15 desember 2020 08:19

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa