søndag, 02 august 2020 09:16

Byggingen på Utøykaia starter mandag

Hege Njaa Aschim er kommunikasjonsdirektør i Statsbygg. Hege Njaa Aschim er kommunikasjonsdirektør i Statsbygg. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Oppføringen av minnestedet på Utøykaia settes i gang tidlig mandag. Det skal stå klar til tiårsmarkeringa av 22. juli, men det kan naboene sette en stopper for.

Debatten om et minnested etter terrorhendelsene har rullet gjennom flere år, men i morgentimene på mandag går startskuddet for byggearbeidene på Utøykaia.

– Det blir ikke noen voldsomme ting som skjer. Vi har møter med Skanska, og de kommer til å kjøre inn noen maskiner og rydde skog, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB.

I likhet med tomteeier AUF har Statsbygg vært tydelig på at en stans i byggearbeidene gjør at stedet neppe vil være klart til tiårsmarkeringa av terrorangrepene som kostet 77 liv i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

– Det blir veldig mange parallelle kjør. Det er mange oppgaver som må gjøres samtidig for å holde framdriften slik at minnestedet blir klar til markeringen til neste år, sier Aschim.

Naboer ønsker stans

For tre uker siden begjærte Utøya-naboene midlertidig forføyning mot staten og AUF for å utsette byggestarten eller eventuell videreføring av arbeidet.

Tross konflikten frykter ikke Statsbygg at naboene eller andre vil sette i gang tiltak for å hindre mandagens byggestart.

– Vi har nå kommet til den fasen at vi skal gjennomføre de vedtakene som er fattet etter langvarige prosesser med mange medvirkningsmuligheter, sier kommunikasjonsdirektøren.

Minnestedet skal blant annet bestå av 77 bronsesøyler – én for hver av de 77 personene som ble drept i Regjeringskvartalet og på Utøya.

Rettssak i vente

Naboene har også levert stevning om at minnesmerket ikke skal bygges. De mener at vedtak om oppføringen av minnestedet er i strid med tålegrensa i naboloven, noe AUF og staten avviser.

Det er Ringerike tingrett som skal behandle søksmålet fra Utøya-naboene. Når det skjer, er uvisst. AUF og staten mener begjæringen om midlertidig forføyning bør behandles samtidig som hovedkravet.

Minnesmerket skulle opprinnelige ligge på Sørbråten, like ved Utøya, men forslaget ble trukket i 2017. Før det hadde 29 naboer tatt ut søksmål mot staten for å stanse etableringen av det minnesmerket.

Mens byggearbeidet på Utøykaia pågår, vil MS Thorbjørn ifølge Aschim gå fra Sørbråten.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa