torsdag, 30 juli 2020 13:32

Utøya-naboer gjennomfører egen helseundersøkelse

Skrevet av
Naboer rundt det planlagte minnesmerket etter terrorangrepet ved Utøya har fått gjennomført sine egen helseundersøkelse for å kartlegge påvirkningen av et slikt minnested. Naboer rundt det planlagte minnesmerket etter terrorangrepet ved Utøya har fått gjennomført sine egen helseundersøkelse for å kartlegge påvirkningen av et slikt minnested. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Naboene til det kommende minnesmerket ved Utøya har gjennomført sin egen helseundersøkelse for å vurdere den psykiske belastningen knyttet til stedsvalget.

Det er Ressursklinikken som har fått oppdraget med å gjøre en sakkyndig vurdering av den psykiske belastningen det valgte stedet for minnesmerket etter terrorangrepet på Utøya i 2011 medfører for naboene, melder NRK , som har fått innsikt i deler av arbeidet.

I en midlertidig rapport går det fram at flere av dem som hittil er undersøkt, står i fare for å utvikle varig helseskade, dersom minnesmerket plasseres ved Utøya-kaia som planlagt.

Utøya-naboene har også saksøkt staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) og AUF som eier hver sin del av tomten som er planlagt utbygd. Fredag går fristen for tilsvar fra de saksøkte ut.

Generalsekretær Sindre Lysø i AUF vil ikke kommentere saken før det er klart.

Torsdag kunngjorde Statsbygg formelt på Doffin, som er den nasjonale kunngjøringsdatabasen for offentlige anskaffelse, at kontrakten på 227 millioner for å bygge minnesmerket på Utøyakaia er tildelt entreprenørselskapet Skanska og det tyske firmaet Ernst Strassazher.

Selve kunstverket vil bestå av 77 smale bronsesøyler som skal symbolisere hver av de drepte. Totalt vil minnesmerket over de drepte koste over 300 millioner kroner.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa