søndag, 19 juli 2020 11:01

Nå blir det mulig å gå over Vøringsfossen

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Fra 21. august blir det mulig å gå over den nye trappebrua som er bygd over mektige Vøringsfossen. Fra 21. august blir det mulig å gå over den nye trappebrua som er bygd over mektige Vøringsfossen. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Turister og tilreisende vil snart få en ny måte å oppleve den spektakulære Vøringsfossen på. Fra 21. august kan du gå over den brusende attraksjonen.

Den siste tiden har Statens vegvesen ferdigstilt trappebrua over den 182 meter høye Vøringsfossen. Den gjør det mulig å forsere det høye juvet med Måbødalen i bunnen i 99 trappetrinn.

– Det har vært høy vassføring med over 80 kubikkmeter per sekund. Selv om dette ikke har hatt praktisk betydning for monteringen, har det vært litt av en opplevelse å arbeide i slike omgivelser, sier prosjektleder Kjersti Wold i Statens vegvesen.

Den nye brua knytter sammen Fossetromma og Fossli, og bygges som en del av prosjektet Nasjonale Turistveier der utradisjonell arkitektur ofte kombineres med vakker natur.

For to år siden ble første byggetrinn i Vøringsfossen gjennomført. Ved Fossli hotell ble det bygget utsiktsplattformer, toalettbygg, trapper og gjerder.

16 meter høydeforskjell

Trappebrua ble satt sammen i sju deler, har en spennvidde på 47 meter og en høydeforskjell på 16 meter. Den er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk og skal åpnes for publikum 21. august.

Bruplanene ble ikke bare godt mottatt da de ble presentert for to år siden. SVs stortingsrepresentant og naturfotograf Arne Nævra mente gangbrua var et overgrep mot naturen.

– Vøringsfossen er et nasjonalikon som vi skal være veldig forsiktige med å forkludre. Vi har tradisjon for at naturen skal oppleves som den er, sa Nævra til NRK.

– Trekker mange til Vestlandet

Men turistindustrien er fornøyd med at det nå blir både sikrere og enklere å besøke Norges mest berømte foss.

– Det er helt fantastisk. Brua er fin og kommer til å trekke mange til Eidfjord, Hardanger, Vestlandet og Norge, uttalte daglig leder Marit Stadheim til NRK.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa