torsdag, 16 juli 2020 12:14

Fem gode, norske aksjekjøp

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Fem gode, norske aksjekjøp Foto: William Iven

Hva med å plassere feriepengene i aksjer i år? Det finnes alltid noe fornuftig å bruke pengene til og dersom du ønsker å satse langsiktig på aksjer, kan det lønne seg å gå for stabile aksjer med godt utbytte. Er du fornøyd med investeringen din, kan du også pløye hele utbyttet inn i flere aksjer i det samme selskapet.

Uansett hvor sikre du synes selskapene er, så lønner det seg aldri å satse alt på bare en hest. Vi har derfor plukket ut fem aksjer som kan passe for en som ønsker å være langsiktig. Du kan selvfølgelig finne fram til andre aksjer på egen hånd. Oslo Børs har en oversikt over aksjer du kan kjøpe. I listen ser du hva aksjen ble omsatt for sist, hvor mye den beveget seg opp eller ned, hva selger forlanger og hva kjøper er villig til å betale.

Noen eksempler på utbytteaksjer finner du her:

Mowi (Ticker MOWI)
Lakseeksport kan bli utsatt for uventede politiske hendelser, noe vi har sett både fra Russland og Kina. Vi anbefaler at du leser deg opp på denne bransjen før du investerer. Du finner svært mye nyttig innhold hos Investorkilden.

Sparebank 1 Midt Norge (Ticker MING)

DnB (Ticker DNB)

Telenor (Ticker TEL)

Equinor (Ticker EQNR)

De fire siste selskapene er kjente navn for de fleste og skal normalt ikke by på de helt store overraskelsene.

Høy risiko?

Ønsker du å satse på aksjer med høy risiko, kan du enten tjene eller tape mye på kort tid. Her bør du også følge veldig nøye med på hva som skjer i selskapet. Det finnes masse informasjon om børsnoterte selskaper på hjemmesidene til Oslo Børs.

For småsparere er det fort gjort å bli altfor ivrig. Hvis det var enkelt alltid å kjøpe på bunnen og selge på topp, vil alle garantert bli styrtrike av å handle med aksjer. Men slik er det ikke. Den største feilen du kan gjøre, er å ha aksjer i for få selskaper. Ved å plassere pengene dine i flere selskaper, minimerer du risikoen ved å ha kjøpt en uheldig aksje.

Hvordan kjøpe og selge aksjer?

Aksjehandel gjennom banken kan i mange tilfeller også foregå online i dag, siden mange norske banker tilbyr nettløsninger for banktjenester, inkludert aksje- og investeringsløsninger.

Banken er ofte dyrere enn andre online-tjenester, og derfor kan det lønne seg å finne andre plattformer på nettet hvor du kan handle med aksjer. Grunnen til prisforskjellene er først og fremst fordi handelsplattformene utelukkende fokuserer på investering, mens banken også vil selge deg massevis av andre produkter. Du bør derfor vurdere å kjøpe aksjer på nett.

Tørrtren før du begynner

Det kan være lurt å tørrtrene litt før du gjør investeringene dine. Lat som om du kjøper aksjer på børsen og noter kjøpene dine i et regneark. Kjøp f.eks. aksjer i 10 selskaper. Deretter følger du utviklingen fra dag til dag. Selg og kjøp aksjer i en måneds tid. Eller bare sats på at det du kjøpte var det riktige og hold på dem. Det er som regel også veldig interessant å se forskjellen på gevinst/tap mellom en helt urørt portefølje og den porteføljen hvor du solgte og kjøpte.

Sist redigert torsdag, 16 juli 2020 12:23
Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa