lørdag, 11 juli 2020 09:29

Åtte av ti aktive kristne bor ikke sammen før de gifter seg

Skrevet av
En fersk undersøkelse viser at en stor andel aktive kristne gifter seg uten å være samboere først. En fersk undersøkelse viser at en stor andel aktive kristne gifter seg uten å være samboere først. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I en fersk undersøkelse svarer åtte av ti kirkegjengere at de giftet seg uten å bo sammen først. På Sørlandet oppgir kun én av ti å ha vært samboere først.

Det viser en undersøkelse utført av avisen Dagen i samarbeid med analysebyrået Nordic Navigation og Senter for undersøkende journalistikk. 1601 kristne over 18 år som går i gudstjeneste minst ti ganger i året, er spurt.

Tallene skiller seg klart fra hele befolkningen sett under ett. I underkant av ti prosent av dem som giftet seg mellom 1970 og 2002, gjorde det uten å være samboere først, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Forskningsleder Kenneth Aarskaug Wiik i SSB synes andelen aktive kristne som ikke bor sammen før de inngår ekteskap, er svært høy.

– Det ville vært interessant å vite hvilke aldersgrupper det er snakk om. Hvis det primært er eldre som har svart, er det kanskje ikke så veldig høyt, sier han.

Likevel er det store regionale forskjeller. På Sørlandet var kun 10,2 prosent aktive kristne samboere før ekteskap, noe som er 3,2 prosentpoeng mer enn på Vestland. I Nord-Norge er andelen 40,3 prosent, mens prosentandelen på Østlandet og Midt-Norge er omtrent 21 prosent.

Av de spurte i aldersgruppen 35 til 39 år er 77,6 prosent helt eller delvis uenig i at det «er helt uproblematisk at kristne velger samboerskap før de gifter seg». I aldersgruppen 60 til 64 år er prosentandelen 52,8.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa